maanantai 6. elokuuta 2018

Kiusaaminen ylipainon takia

Yksi asia joka mietityttää näin äitinä, on koulujen alku. Taas ne pienet ja vähän isommat aloittavat koulutien. Joukkoon mahtuu monenlaista vipeltäjää. On lyhyitä, pitkiä, varakkaampia, köyhempiä, laihoja, rotevampia, urheilullisia, lukutoukkia, hauskuuttajia, hiljaisia, äänekkäitä ja kaikkia näitä tarvitaan yhtä paljon sinne koulun penkille. Jos jokainen olisi samanlainen ei ryhmä toimisi. Lapsien takana seisoo myös vanhemmat, jotka yrittävät omalla mallillaan kasvattaa lasta ja ohjata oikeaan suuntaan. Tai omasta mielestä oikeaan suuntaan.

Annetaan jokaiselle hyvä alku elämään
Moni aloittaa myös työt, ehkäpä jopa uudessa työpaikassa. Edessä voi olla uudet harrastukset ja uudet ihmiset tai samat vanhat. Jokatapauksessa myös aikauisten maailmassa on erilaisia ihmisiä, niin kuin lapsilla koulussa. Koska olemme erilaisia, niin esiin nousee myös kiusaaminen.

Olen itse käsitellyt asiaa paljonkin. Monen asiakkaani vaikeudet ovat alkaneet mm. koulukiusaamisesta ylipainon tai muun asian takia. Työni takia kiinnitän paljon huomiota ihmisten ulkomuotoon ja heidän käyttäytymiseen muita kohtaan. Minun karvani nousevat siinä kohtaan pystyyn kun ala-aste ikäisiä aletaan kutsumaan läskiksi tai patistetaan dietille. Monen pyöreys häviää siinä kohtaan kun pituuskasvu nopeutuu. Mutta siihen mennessä on voinut henkiset jäljet kasvaa jo niin isoksi, että se vaikuttaa myös aikuisikään. Tämä ei ole vain kiusattavien lapsien ongelma, vaan myös heidän vanhempien. Vanhemmat saattavat kokea todella kovaa syyllisyyttä ja ruoskia itseään tilanteesta, joka on lapselle hankala. Mutta myös aikuiset kokevat samaa kiusaamista työpaikoilla ja harrasteryhmissä. Toisen itsetunnon saa lytättyä helposti. Itse tunnon kohottaminen ei käykkään taas niin helposti. Voidaan vaatia vuosien työ, jotta maan rakoon tallattu saadaan nousemaan ylös.

Yritetään pysyä voimakkaina, vaikka se välillä tuntuu hankalalta. 
Parisuhteissa tapahtuu samaa kiusaamista kun koulussa. Tässä asiassa eivät kaikki kasva koskaan aikuisiksi. Parisuhteessa ja työpaikolla heitetään helposti vitsiä asioista, jotka saattavat satuttaa toisia. "Se yläkerran iso nainen" tai "Kesällä tainnut tulla muutama kilo" ei välttämättä ole kaikista hauska juttu. Toiset saattavat nauraa asialle, mutta todellisuudessa asia jää kaivertamaan pitkäksikin aikaa. Jos läskihuumori on sinun juttusi, niin mieti tarkkaan kuka on kanssasi oikeasti samalla aaltopituudella.

Ylipaino ei kiusaamisella häviä. Olen vuosia jo auttanut ylipainoisia ja kuunnellut heidän ongelmiaan. Asiakkaitani on ollut 12 vuotiaasta, aina 65 vuotiaisiin asti. Olen tehnyt paljon töitä myös lapsiryhmissä. Olen pitkään jo miettinyt, miten voisin auttaa  lapsia ja nuoria ( miksi ei myös aikuisia) ylipainoon liittyvässä kiusaamisessa. Mikä olisi paras keino kertoa, mitä itsetunnon lyttääminen voi tuoda tullessaan? Jos joku mahdollistaisi minulle resurssit, niin lähtisin puhumaan asiasta miellläni myös isoille ryhmille. Tässähän pitää vetää mietintämyssy päähän.

Uskon, että ylipainoisten lasten vanhemmat voivat tarvita vertaistukea. He haluaisivat varmasti kertoa miten heitä on kohdeltu terveydenhuollossa tai muiden aikuisten kesken. Mitä heille on neuvottu. Miten muut osaavat aina neuvoa ja tietävät tähänkin asiaan ratkaisun. Asia on usein niin arka, ettei siitä haluta puhua. Sitä hävetään ja yritetään yksin hiljaisuudessa keksiä ratkaisu.

Allekinrjoittanut on toiminut vuodesta 2012 ylipainoisten parissa. Koulutukseltaan mm. nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.

-Niina- 
@ptniinanevalainen







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...