tiistai 6. helmikuuta 2018

Hyödynnä arkiaktiivisuus

Arkiaktiivisuus on laaja käsite ja sisältää paljon erilaista toimintaa. Jokaisella ihmisellä on erilainen arki. Toisen arkiaktiivisuus voi koostua siivoamisesta ja lumitöistä. Kun taas toinen elää tallilla. Joillakin ei tule arkiaktiivisuutta ollenkaan, jolloin päivittäinen kulutus on hyvin pieni. Jo pelkästään pienillä muutoksilla saat arkeesi lisää aktiivisuutta. Nouse tietokoneen tai kännykän edestä viemään vaikkapa vain roskat.

Otetaan esimerkki:

Nainen 65kg/ 160cm
Toimistotyöntekijä, 

Jos olet toimistotöissä kulutuksesi ilman liikuntaa ja erityistä arkiaktiivisuutta voi olla n.1400- 1500kcal/vrk. Kuljet töihin autolla ja löhöät illat sohvalla.

Salitreeni kuluttaa n.300-600Kcal, näin karkeasti heitettynä. Kaikki nimittäin riippuu mitä siellä teet ja mikä on lähtötilanteesi. 

Näin ollen jos käyt salilla ja muutoin arjessasi ei juuri ole liikuntaa, kulutuksesi on n. 1700Kcal-2100Kcal. Jos käyt siis viikossa 3 kertaa salilla on viikon kokonais kulutuksesi 10 700-12 300 Kcal.

Mitäpä jos päivään sisältyisi lisäksi arkiliikuntaa, kuten 
lumenluonti 30min 250Kcal
kaupassa käynti (auto jätetään kauaksi ruutuun) 30min 100Kcal 
siivoaminen 1h 240Kcal
roskien vienti 5min 11Kcal
1h kävelylenkki 1h n.190Kcal

Jos siis teet nämä asiat usempaan kertaan viikossa voit laskea monta kaloria pelkästään näistä tulee lisää kulutusta viikkoon.
Esim.
3x roskienvienti 33Kcal
2x kaupassakäynti 200Kcal
Siivoaminen 2h 240Kcal
2h kävelylenkki 380 Kcal 
=853Kcal
(Laskelmat ovat suuntaa antavia)

Näin ollen jos normaalikulutus viikossa olisi 10 700Kcal, niin arkiaktiivisuus lisäisi kulutusta vielä 853Kcal. Jos tähän ottaisi mukaan vielä pulkkamäki kerran lasten kanssa, niin olisit lisännyt kulutustasi reippaasti yli 1000Kcal/viikko. Jos tämän jakaa seitsemälle päivälle, niin kulutuksesi lisääntyisi 143 Kcal/päivä pelkästään näistä arjen askareista. 

Mielestäni jokaisen (terveen 20-50 vuotiaan)  ihmisen pitäisi saada vuorokaudessa 8 000- 10 000 askelta täyteen. Se on vaikeeta toimistotyöntekijälle, jos sohva vetää lenkin sijaan puoleensa. Askeleet voi jakaa myös eri päiville. Jotkut päivät voivat olla aktiivisempia kuin toiset. Jos olet arjessa hyvin aktiivinen, askeleet täyttyvät helposti. Näin ollen arkiaktiivisuutta ei tarvitse lisätä. Mutta erilaisia liikuntamuotoja olisi kuitenkin hyvä ottaa mukaan, varsinkin jos ikää alkaa olemaan enemmän. Lihaskuntoa olisi hyvä ylläpitää esimerkiksi kotijumpan tai kuntosalin muodossa. Lumenluonti voi olla yhtä tehokas kuin salilla käynti kulutuksen kannalta. Tämä on hyvä tiedostaa, jos urheilu ei kiinnosta.

Rullat helposti TÄÄLTÄ!

Istuminen tappaa! Se lisää yksinkertaisesti painoa, huonontaa ryhtiä ja näiden kautta lisääntyy myös henkinen huonovointisuus. Muista siis pitää itsestäsi huolta. Jos liikuntaa on vaikea aloittaa, niin panosta edes venyttelyyn ja kehon huoltoo. Helpot rullaus liikkeet esimerkiksi foamrollerilla auttaa istumatyön tuomiin jumeihin ja on hyvä alku kehon hyvinvoinnin parantamiseen.

@ptniinanevalainen
-Niina-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...