perjantai 13. marraskuuta 2015

Onko ylipainoinen tyhmä?


Lähde: google, pakkotoisto

Vaikea alipaino
< 16.0
Merkittävä alipaino
16.0 - 16.99
Lievä alipaino
17.0 - 18.49
Normaali paino
18.5 - 24.99
Lievä lihavuus
25.0 - 29.99
Merkittävä lihavuus
30.0 - 34.99
Vaikea lihavuus
35.0 - 39.99
Sairaalloinen lihavuus
40.0 >=
85% asiakkaistani on ylipainoisia. Niistä n.15% sairaalloisen lihavia (BMI:n mukaan). Olen siis tottunut kävelemään kaduilla, saleilla ja uimahalleissa ylipainoisten kanssa. Treenaaja jolla on oma personal traineri on aina mielenkiitoinen näky, mutta vieläkin mielenkiintoisemman siitä tekee jos ihminen on sairaalloisen lihava.

Ajatellaampa ihminen joka on miettinyt laihduttamista monia vuosia mutta syystä tai toisesta ei ole siinä onnistunut tai pystynyt aloittamaan. Nyt kahden vuoden jälkeen hän haluaa palkata personal trainerin ja ylittää itsensä lähtemällä salille. Hän ei ole liikkunut yli 10 vuoteen mitenkään, mutta nyt hän lähtee salille! Hän ei tiedä miten pukeutua tai mitä pitäisi ottaa mukaan. Itsetuntoa on alhaalla. Personal trainer saa hänet rahoittumaan ja kertoo salin olevan myös hänelle hyvä liikuntanmuoto ja tärkeää olisi löytää itselleen mukava laji. Noh... Mennään salille. PT joutuu miettimään liikkeet tarkasti ennen treeniä jotta laitteet ovat sellaisia joihin asiakas mahtuu tekemään. Tämä ei ole itsestäänselvyys.

Lämmittelyn ja ensimmäisten liikkeiden jälkeen asiakas kertoo personal trainerille yllättyneen positiivisesti salista, ennen kuin paikalle pamahtaa jumppapirkko-fitnessmuidu täydellisine pakaroineen ja naamoineen ja täräyttää.

"Olet varmasti ensimmäistä kertaa täällä." 

PT huomaa kun asiakkaan naama vääntyy mutrulle. Ja "täydellinen" pimatsu jatkaa

"Salin laitteissa on painoraja".  
(tämähän on sama kuin joku täräyttää että olet liian lihava tänne)

BOOOM! Tässä vaiheessa aistin kun asiakas puree hammasta yhteen. PT:nä totean että onneksi salilaitteet ovat hyvin kestäviä ja tämä on otettu kyllä treenatessa huomioon. Olemme ensimmäistä kertaa tutustumassa saliin ja yritämme saada tästä mukavan kokemuksen, jonka juuri taisit tulla pilaamaan. (Todellisuudessa mieleni olisi tehnyt motata) Tämän hetken eteen asikas oli tehtyt mielensä kanssa töitä yli 2 vuotta! Ja pikkupirkko betterbodissiensa kanssa pilaa koko kokemuksen sekunnissa.

Voitte kuvitella minkä kokemuksen ylipainoinen saa salitreenistä. Aikooko hän mennä sen jälkeen kokeilemaan esimerkiksi uimista?

Minkä takia ihmiset pitävät ylipainoisia typeränä ja heille voi muka kommentoida mitä vain tai missä vain. Ylipainoinen huomaa tuijotuksen ihan samalla tavalla kuin normaalipainoinenkin. Hän myös kuulee rumat kommentit ulkonäöstään ihan niin kuin muutkin.

Se on eriasia jos minä sanon asiakkaalle että "Joo-o, nyt on reilusti ylipainoa" kun se että tuiki tuntematon pamauttaa saman. Asiakas on tullut minun luokseni juuri sen ylipainon takia ja on kyllä tietoinen asiasta. Edellinen tapahtuma tapahtui viime talvena. Ja on jäänyt kaivertamaan myös minun mieltäni.

Tuijotus on aistittavissa lenkeillä ja puistossa treenatessa reilusti ylipainoisen kanssa. Minua ei katseet haittaa ja pyrin tartuttamaan oman tunteen myös asiakkaaseen. Se voi olla monelle jo iso suoritus että on lähtenyt kotoolta ulos, ihmisten ilmoille! He ei vät ikinä pääse laihtumaan jos muut ihmiset eivät kannusta ja kerro heille miten hienoa on että he ylipäätänsä liikkuvat. Hyvä omatunto ei ole itsestäänselvyys laihallekkaan tai normaalipainoiselle. Ajatelkaa sitten 200kg ihmistä! Ryhdistäytykää ihmiset!


Tässä viikonlopuksi pohdittavaa!
-Niina-
@ptniinanevalainen

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa Niina. Hienoa nähdä, että joku on pannut tämän merkille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon pannut tämän merkille todella monesti. Milestäni ylipainoinen joka päättää tehdä oman kuntonsa eteen jotain ja on valmis ottamaan askeleen eteenpäin asian suhteen, on 100 kertaa fiksumpi kun suustaan sammakoita päästelevä salipirkko.

      Poista

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...