maanantai 11. joulukuuta 2017

PT, se kouluttamaton puoskari!

Sillä ei ollut aikaa minulle, hän opetti kyykyn väärin, hän sanoi ettei salia tarvita, hän laittoi liian vähän ruokaa, hän laittoi liikaa ruokaa, ei tullut tuloksia, rasva ei palanut vatsasta, reisi jäi liian isoksi, pohkeen mitat kasvoi.... Ihme puoskareita liikenteessä! Vai onkohan näin?


Tottahan se on, että personal traineriksi voi ryhtyä kuka vain. Nimike ei ole suojattu ja näin ollen ei mitään koulutusta tarvita. Useat personal trainerit ovat käyneet koulutuksen joka kestää viikonloppukursseina noin puolisen vuotta. Itsekkin tämmöisen käyneenä, voin sanoa, että siitä vasta alkoi harjoittelu. Eihän autokoulun suorittamisen jälkeenkään voi sanoa osaavansa ajaa autoa. Siitä vasta opettelu alkaa. Osaat säännöt, mutta tekeminen hakee omaa linjaansa. Itse koin tärkeimmäksi olla samaan aikaan todella osaavan valmentajan opissa. Minulla oli pohjaa jo liikunnasta ennen kurssille menemistä, joten ihan keltanokkana en kurssilta valmistunut. Mutta moni valmistuu, ja kokee olevansa osaava ja valmis PT. Ja jos näin kokee, niin voi vaihtaa alaa. Liikunta-alalta et ole koskaan valmis!

Voisin kuitenkin väittää, että personal trainereita haukutaan usein turhaan. On monia jotka ovat todella hyviä. Ovat valmentaneet vuosia ja käyneet useita lisäkursseja. Pohjana saattaa olla terveydenalan koulutus. Kun joku hakkuu minulle valmentajaansa, minulla herää myös ensimmäisenä ajatus valmennettavasta. Onko noudattanut ohjeita? Onko mennyt oikealle valmentajalle? Jos olet kiinnostunut voimannostosta, älä mene pikajuoksian valmennukseen. Jos olet kiinnostunut laihdutuksesta, etsi valmentaja joka on saanut tuloksia aikaiseksi. Mitä tuloksiin tulee, on kyse kuitenkin aika pitkälle valmennettavasta. Olen törmännyt useasti valehteluun. KYLLÄ, ihan suoraan valehteluun joko minulle tai itselleen. Usein tämä liittyy ruokaan. Jos nyt vihlaisi sydämestä, niin on aika katsoa peiliin. "Söin vain muutaman suklaapalan." HAHA! Tässä tilanteessa, kun tuloksia ei ole tullut on kyse melkein poikkeuksetta PT:n ammattitaidottomuudesta. Asiakashan on aina oikeassa. Olen törmännyt myös näihin valmennettaviin, jotka postaavat facebookkiin kuvan valmennuksen aikana ilta viinistä. Ja kun seuraavan kerran nähdään, niin lasillista ei ole ollutkaan.

Joskus kysymys on vain väärinymmärryksestä. Valmentaja luulee saavansa kaiken oleellisen tiedon valmennettavalta. Ja valmennettava luulee kertovansa kaiken oleellisen. Paitsi, että on unohtanut mainita tunnin kävelylenkit joka päivä. Koska nehän eivät ole kunnon liikuntaa. Valmentajalle tämä on kuitenkin hyvinkin oleellista tietoa.

Yksi ihme käsitys on myös, että kun alat kasvattamaan lihasta voit vetää sairaan bulkki-painon nosto kauden. Vuosi himmeillä 5000kcal/vrk. Vaikka lihaksia ei juuri alkuun edes ole ja harjoittelet vasta liikkeitä. Kurjaahan se on alkaa sitten painoa vuoden jälkeen tiputtelemaan. Ja alta paljastuu herneet. Pettymys voi olla suuri. 


En väitä että kaikki on hyviä valmentajia. Olen kuullut myös hurjia laihdutustarinoita 500kcal/vrk. Olen kuullut myös paljon muuta. Alalla on paljon puoskareita. Yksi PT kysäisi minulta, että miten ihmeessä saan valmennettavani laihtumaa. Hän toimii edelleen PT:nä. Kuitenkin haluan muistuttaa, että joka alalla on niitä "ei niin ammattitaitoisia" yksilöitä. Se on valitettavaa. Vai voiko joku väittää että jokainen asiakaspalvelussa työskentelevä kuuluu sinne?

Mitä haluan sanoa tällä kirjoituksella? Kyselkää, kyseenalaistakaa ja vaatikaa. Mutta katsottehan oikeassa kohdassa myös peiliin.

@ptniinanevalainen
-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...