perjantai 29. syyskuuta 2017

Asioiden tärkeysjärjestys

Nuoret naiset laittavat usein itsensä ensisijalle. Varsinkin tänä päivänä liikunta on tietynlainen trendi. Tupakointi on jäänyt vähän taka-alalle, eikä ole niin trendikästä, kun silloin kun minä olin nuori. Nuoret naiset laitattavat kynsiään ja ripsiää. Meikkaavat ja pitävät ulkonäöstään usein huolta. Käyväyt leffassa, tapaavat kavereitaan, matkustelevat ja tekevät tulevaisuuden suunnitelmiaan.




MUTTA siten tulee kuvioon mies! Kaiken pahan alku ja juuri (monessa asiassa ehkä kuitenkin ihan hyvä asiakin). Tulee kotisohvaleffat. Pienet napostelut. Kalsarikännit kultsin kainalossa. Ravintolaillat. Ja mukana tulevat usein, myös miehen mukana tuomat kilot. Siis ne löllykät jotka hidastavat farkkujen sujahtamista jalkaan. Onneksi kuitenkin näin ei tapahdu kaikille! 


Elämä etenee ja kuvioon mahtuu mahtava ilta miekkosen kanssa ja tuloksena on positiivinen raskaustesti. Valitettavasti tämä on alamäki monelle oman kunnon ja ulkonäön suhteen. Ei ehkä fysiologisista syistä vaan ihan yksinkertaisesti annetaan oman olomuodon rupsahtaa. Raskausaikana noudatetaan pilkun tarkasti neuvolan suosituksia, mutta sitten mussutetaan sitä pullaa graavilohen tilalla ja unohdetaan ruokaympyrät. Ihan vain koska olen raskaana. 

Jos nyt kuitenkin olet huolehtinut itsestäsi raskausaikana ja kilotkin hävisi kivasti synnytyksessä. Niin sitten tuli lapsi ja "Ei minulla ole aikaa"-selitykset. "Väsyttää" selityksen ymmärrän, koska yövalvomiset saattavat viedä voimia aikalailla. Mutta oikeasti hävisikö aika johonkin? Väsymykseenkin voi jonkin verran vaikuttaa omilla elämäntavoilla. Jos se pullan mussuttaminen on jäänyt päälle, niin varmasti väsyttää. Tiedän tämän hyvin koska olin itse pullaa musuuttava väsynyt äiti vuoden verran tytön syntymän jälkeen. Sitten korjailtiin hiukan elämäntapoja ja kas kummaa aikaakin alkoi löytymään. Olohuoneessa jumpattiin tytön kanssa kahvakuulalla, omankehonpainolla ja tyttö painona. Tämä oli äidin mielestä huomattavasti kivempaa, kuin lattialla makoilu ja vauvaleluilla leikkiminen. Eikä tyttökään hirveän pahaksi tätä tainnut kokea, kun nauroi painona heiluessaan.  Aika alkaa hupenemaan siinävaiheessa kun lapsia alkaa olemaan usempia. Tai on yhtä aktiivinen kun minä, mutta kummasti aikaa löytyy kuitenkin huolehtimaan itsestään. Hiukan mielikuvitusta se toki vaatii. 


Vaikka edellinen teksti ei sinua kuvaisikaan suoranaisesti niin moni äiti voi varmasti samaistua tähän. Yht' äkkiä huomaat kaiken pyörivän lapsen ympärillä ja ripset, kynnet ja hiukset näyttävät mitään sanomattomilta. Pukeudut tuulipukuun ja tunnet olosi aika väsyneeksi ja rupsahtaneeksi. Tämä on monelle äidille aika tyypillistä. Unohdetaan pitää itsestään huolta. Jokaisella ei ole miestä, joka voi/haluu huolehtia lapsesta ja näin antaa äitille välillä omaa aikaa huolehtia itsestään. Tämä olisi kuitenkin myös parisuhteen kannalta tärkeää. Kyllä se mieskin varmasti haluaisi vaimon näyttävän hyvältä, eikä aina väsyneeltä ja huonotuuliselta. Äidin hyvinvointi heijastuu koko perheeseen!

Kotona voi tehdä paljon oman hyvinvoinnin eteen. Pienetkin asiat tuntuvat kaaoksen keskellä ihanilta. Osta esimerkiksi kasvonaamio tai jumppaa olohuoneessa. Venyttele tai mieti vaikka hetki mistä tykkäät ja miten voisit ottaa askeleen kohti sitä. Me sovimme jo nuorena mieheni kanssa, että emme halua lapsen olla esteenä unelmille. Lapsi hidastaa toki jonkin aikaa unelmien toteuttamista, mutta kun aika on kypsä on lapsi osa unelmaa. En usko että kenenkään unelma on olla väsynyt, turhautunut, kiukutteleva kotimamma. Toki joku haluaa olla pullalle tuoksuva kotiäiti ja siinähän ei ole mitään vikaa. Mutta väsyneenä sekin on kurjaa. Ja mitä jos terveys pettää ennen kun lapsi täyttää 20, ihan vain sen takia ettet ole jaksanut huolehtia itsestäsi. Tästä syytetään huonoja lääkkeitä, lääkäriä, geenejä tai ikää. Vaikka oikeasti kyse on nimenomaan vain sinusta itsestäsi. Ymmärrän sairaudet ja muut hidastavat tekijät, mutta moneen sairauteenkin löytyy helpottava lääke ruokavaliosta tai liikunnasta. Ei kuitenkaan kaikkeen, ymmärrän senkin. Kuitenkin olisi opittava tunnistamaan tekosyyt ja oikeat syyt toisistaan. Ihminen on oikeasti hyvä valehtelemaan itselleen. 


Näillä mietteillä kohti viikonloppua!
@ptniinanevalainen
-Niina-


Kävithän jo osallistumassa I love me- messulippujen arvontaan facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...