maanantai 28. elokuuta 2017

Mistä se itsevarmuus kumpuaa?

Olen pohtinut, että miten ihmiset saavat minusta usein hyvin itsevarman kuvan. Pohjimmiltaan olen kuitenkin hyvin epävarma monissa asioissa. Tietyt asiat menevät rutiinilla, kuten jumpan vedot. Uusi ryhmä kuitenkin jännittää aina ja epävarmuus omaan tekemiseen silloin lisääntyy. Jotenkin kuitenkin saan usein kerättyä itseni kasaan ja homma hoituu rutiinilla. Olen myös oikeasti vähän ujo... Heh, tätä ei moni usko.


Myös kommentoimalla toisen ihmisen painoa voi saada itsevarmuuden horjumaan. Ei nainen halua kuulla, että vähän nyt on päässyt vatsamakkarat lisääntymään tai painokäyrä ottanut noususuhdanteen kesän jälkeen. Varsinkin kisojen jälkeen tämä on minun tapauksessani normaalia, että ihmiset tuppaa tulemaan kertomaan kuinka painosi on lisääntynyt. Tiettyynpisteeseen se menee korvienvälistä kuin tuulitunneli, mutta välillä sanat saattavat jumittua onkaloon. Lähinnä kisojen jälkeistä painoa kommentoidaankin, mutta  välillä myös kisoja ennen olevaa aikaa kommentoidaan. Ootpas laihtunut tai jääköhän sinusta jäljelle mitään, alat näyttämään jo luurangolta tai onneksi näytät tolta vain hetken. Nämä on aika perus. Oikeastaan minua nämä ei hetkauta, mutta ajatellaampa ihmistä joka on aina hyvin laiha, vaikka ei fitnesstä tai muuta urheilua harrastaisikaan. Niihin tämänkaltaiset sanat voivat sattua. Ihmisillähän on sanavapaus?! Mutta tarvitseeko sieltä suustaa ihan kaikkia papanoita päästellä. 

Palataanpas jälleen aiheeseen itsevarmuus. Mielestäni itsevarmuus kumpuaa ihmisestä silloin kun hänellä on hyvä olla. Liittyipä se sitten painoon tai ei. Jos olet varma että osaat työsi hyvin, voit seistä työhaastattelussa selkäsuorassa ja itsevarmana. Toiset saavat itsevarmuutta meikkaamisesta ja toiset upeista kengistä. Toisilla pitää olla hieno auto tai paino laskusuhdanteessa. Toiset tarvitsee itsevarmuutta oluesta (ehkä huonoin ratkaisu). 

Ei minulla näy aina vatsalihakset! En kuitenkaan koe itseäni lihavaksi.
Minä saan itsevarmuuteni urheilusta. Saan siitä hyvän olon. Kun liikun, syön paremmin ja kiinnitän huomiota valintoihini. En mieti vaakalukemaa, ennen kuin hyppään vaa'alle. Totta puhuakseni hyppäsin juuri vaa'alle ja totesin että pitänee varmaan jättää ne suklaaherkut taas vähemmälle. En ole oikeastaan koko kesänä nimittäin miettinyt tarkempaa ruokavaliota. Perusruokailuni kun on terveellistä ja siihen mahtuu silloin myös herkuttelua. Urheilun takia pidän huolen aina hyvästä proteiinin saannista. Tarvittaessa täydennän syömistä lisäravinteilla. Kuitenkin kun katson valokuvia, niin mielestäni en nyt liikalihavan rajaa ylitä, vaikka muutama kesäkilo onkin päässyt leiriytymään vatsan alueelle. Leirintä alue ei nyt kuitenkaan tule nimittäin olemaan pysyvä paikka. Mielestäni itsevarmuus on myös sitä että uskaltaa olla oma itsensä. Liika muiden ajattelu tuhoaa itvarmuuden. "Miltä minä muiden mielestä näytän?" Voi toimia tietyissä tilanteissa, kuten työhaastatteluun mennessä. Arjessa voi kuitenkin miettiä, miltä minä itseni mielestä näytän. 

www.voimaravinteet.fi
Voimaravinteilta löydät proteiinit, vitamiit ja muut lisäravinteet

Ulkonäkö on tärkeä osa itsevarmuutta. Tulipa mieleen yksi jumppatunti kun tajusin housuni revenneen ja sali oli täynnä jumppapirkkoja odottamassa kyykkysarjan ohjeita. Itsevarmuus oli kaukana. Tästäkin selvisimme hyvillä nauruilla ja housujen vaihdolla. Näitäpä sattuu. Ainakin minulle. 

En haluaisi sanoa, että itsevarmuus liittyy painoon, mutta hyvin usein asia on kuitenkin näin. Jos huomaat ennen tärkeää pitämääsi luentoa, että suunnittelemasi mekko ei nyt mahdu päälle, niin ei se ainakaan auta positiivisesti itsevarmuuteesi. Ehkä tiedätkin tilanteen kun olet miettimässä vaatteita illaksi ja kaikki tuntuu liian pieniltä ja vatsamakkarasi muka roikkuu joka puolelta tai pylly näyttää huonolta. Miehet eivät ehkä tähän niin hyvin samaistu. Voisin väittää että monelle naiselle tämä on tuttu tunne. 

Miten hienolta tuntuukaan saada vähemmän tutulta ulkonäköäsi koskeva positiivinen kommentti. Itse ainakin joka kerta hiukan häkellyn. Ja päivä voi kummasti parantua jos aamu on ollut huono. Mitä sanot toiselle voi auttaa toista tai pahentaa tilannetta. Jos taas sinulla on ollut valmiiksi jo huono aamu ja toinen tulee vielä kommentoimaan "Ohhoh, oletpas Sirkkaliisa löytänyt liian pienen paidan päällesi" Pieni muksautus voi käydä mielessä. Ennen kun suollat suustasi sanaakaan toisen ulkonäöstä, niin mieti sen seurauksia. Kun tekee töitä ylipainoisten kanssa, niin kuulee raakojakin tarnoita ihmisten älykkyydestä. 

-Niina-
@ptniinanevalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...