lauantai 26. elokuuta 2017

Juoksun aloitus


Arki on alkanut rytinällä työharjoittelussa. Aamut starttaavatkin 4.45 aamupalla ja kahvilla. Aika raakaa ollut herätä sairasloman ja kesäoloman jälkeen leipomopuuhiin. Toisaalta koulua on enää, niin vähän jäljellä, että se suoritetaan vaikka pää kainalossa. Sen jälkeen tulevaisuus onkin taas auki. "Mikä minusta tulee isona?" Pyörii mielessäni.  PT asiakkaitakin on rinnalla kokoajan ja omat tavoitteesi välkkyy kirkkaana mielessäni. Tähän liittyykin juoksuharrastuksen herättäminen pikkuhiljaa henkiin. Moni muukin miettii usein syksyllä juoksun aloittamista. Kirjoittelen tähän muutaman hyvän vinkin aloitukseen. Muutama hyvä vinkki löytyy myös vanhasta postauksestani.Minulla on kertyyt usempi kilometri juosten ja nuorempana harrastin maastojuoksua ja lyhyempiä viestejä. Eli sprintit ja pitkätmatkat ovat molemmat tuttuja. Useampi puolmarathoni on tullut juostua ja 10km melkeimpä joka vuosi jossain tapahtumassa. Tänä vuonna se oli naisten kymppi Helsingissä. Oma harrastukseni kun on body fitness, niin juoksulenkit ovat hyvin vähäisiä ollut useamman vuoden. Kisojen jälkeen innostun aina vähäksi aikaa juoksusta tai lähinnä hölkkälenkeistä. Juoksuksi kutsuisin jos vauhtia alkaa olemaan 5km alle puolen tunnin.

Jos mietit juoksun aloittamista, ensimmäiseksi hanki kunnon kengät. Varmista minkälaisia kenkiä jalkasi oikeasti tarvitsee tuetut vai ei tuetut? Kenkiä miettiessä on hyvä myös miettiä minkälaisella kelillä aikoo juosta. Vedenkestävät vai ei? Liukasta vai ei? Joku viisas opetti minulle joskus, että kengän jousto häviää pikkuhiljaa ja tämän takia n.1000km kohdalla olisi hyvä uusia kengät. On hyvä olla myös useampia kenkiä joita voi vaihdella.

Sitten se iänikuinen vaiva, polvet! Usen valitetaan polvia kun aloitetaan juoksua. On hyvä miettiä mistä polvikipu johtuu. Usein kyse on liian äkkiä aloitetusta, liian kovasta rasituksesta. Tällöin on hyvä miettiä voisiko keventää juoksua esimerkiksi hiljentämällä vauhtia ja vaihtaa tasaisempaan lenkkimaastoon. Syy voi olla myös vääränlaisissa kengissä. Jos olet juuri ostanut uudet, niin se harmittaa. Kokeile kuitenkin uusia kenkiä monta kertaa ennen kuin päätät hävittää ne. Kyse voi olla myös painosta. Sinulla on vain yksinkertaisesti elopainoa liikaa päällä. Hölkkäileminen on hyvä tapa kuitenkin myös hävittää kertynyttä elintasojemmaa. Hölkkä- kävely- hölkkä on lempeä tapa aloittaa juoksu. Ota vaikka aina lampputolpan väli hölkällä ja käve seuraava jne. Pidennä pikkuhiljaa matkaa. Vauhdin ei tarvitse olla kävelyvauhtia paljonkaan nopeampi. Näin kroppa tottuu pikkuhiljaa rasitukseen.

Pistos kyljessä aiheutuu useimmiten huonosta valmistautumisesta. Itse kärsin eniten pistosta, jos syön juuri ennen lenkille lähtöä. Myös huonosti sulavat ruoat esim. salaatti voi aiheuttaa pistoksen. Myös huono hengitystekniikka voi aihettaa pistoksen. Tällöin keskity tasaiseen hengittämiseen ja hidasta vauhtia. Pistos usein lakkaa hetken kuluttua. Syitä piston aiheuttamiseen on muitakin, joten mieti mikä on vikana jos tämä kiusallinen vaiva on riesanasi usein.

Sitten kun mietitään muuta juoksu varustusta, niin mieleeni pomppaa kunnon sukat. Voi että mua ärsyttää jos sukka rullatuu sata kertaa lenkin aikana ja kun en jaksa korjata sitä niin saan palkaksi mehevän rakkulan. Eli hanki kunnon sukat. Muuten juoksuvarustuksksi kelpaa sään mukainen varustus, joka onkin kinkkisempi juttu.

Kesällä toimii esimerkiksi t-paita ja caprit tai shortsit. Moni kuitenkin kokee että shotseissa sisäreidet hankaavat yhteen jonka takia pidempi malli on mukavampi.

Syksyllä ja keväällä ohut juoksupaita tai takki kannattaa pukea t-paidan päälle. Se on helppo vetästä vyötärölle. Monia vaivaa myös penikat, jonka takia varsinkin ilmojen kylmentyessä kannattaa pitää sääret lämpimänä. Tähän auttaa vaikka mummin kutomat säärystimet. Päähän vetäisen pannan, koska lämpö karkaa päästä. (oikea syy on kuitenkin se, että kuulokkeet pysyvät paremmin korvilla)

Talvella suosin kerrospukeutumista. Urheilukerrasto, tuulihousut ja säärystimet pitävät jalat lämpösinä. Urheilukerrasto- t-paita ja ohut juoksutakki sopvat hyvin pienelle pakkaselle. Itse en kovalla pakkasella tykkääkkään juoksennella ulkona. Vaatteitahan voi lisätä sitten oman maun mukaan päällimmäisen kerroksen alle. Päähän tottakai ohut pipo. Villa saattaa hikisellä iholla kutittaa, jonka takia se ei ole ehkä paras vaihtoehto.

Eilen kävin juoksemassan.5km. Juoksu rullasi hyvin. Syksyn ilmat ovat suosikkejani juoksuun. Rakastan juosta myös pienessä vesisateessa, ilman ollessa happirikasta. Lenkin jälkeen minulla on tapana aina tehdä vähän lihaskuntoa ja venytellä. Venyttelyssä kannattaa muistaa varovaisuus. Lämpimät lihakset revähtävät helposti.


En käytä pikkulenkeillä sykevyötä, koska vauhdista riippuen syke pysyy alhaalla helposti. Minulle kehkeytyy helposti pakkomielle kellon tuijottamiseen juostessa. Haluan mielummin oppia tuntemaan itse sykealueeni, jonka takia jätän usein lenkeillä kelloni kotiin. Hienon kellon puuttuinen ei siis ole este hölkkäilyn aloittamiselle.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua harrastuksen aloittamiselle tai uudelleen lämmittämiselle. Juoksusta pystyy alkaa nauttimaan kun harjoittelun rakentaa oikein ja elimistö tottuu. Uskokaa tai älkää niin maisematkin voivat olla kauniita lenkkipoluilla.

-Niina- 
@ptniinanevalainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...