sunnuntai 20. elokuuta 2017

Arki toimivaksi

Näin äitinä ja vaimona tiedän miten tärkeää on saada arki pyörimään hyvin. Normaaliin arkeen kun lisää muutaman lisä kombonentin, niin se nopeasti lösähtää käsiin Esimerkiksi lapsen sairastuminen tai jopa viikottainen kaupassa käynti voi olla vaikeaa lisätä jo muutenkin kiireisen elämän keskelle. Mitäs sitten kun arkeen lisätään yksi elämäntapaaremontoiva nainen? Tai mitä jos kyse ei ole perheellisestä elämäntapaa remontoivasta naisesta vaan fitness urheilua harrastavasta opiskelijasta? Tai mitäpä jos kyse onkin niin kammottavasta tilanteesta kuin opiskelija, yrittäjä, vaimo, äiti ja fitness urheilija?!! 

Kaikki eivät pysty sovittamaan edes terveellistä ruokaa arkeen, joten silloin kannattaa miettiä mihin suuntaan sitä arkea alkaa viemään. Onko silloin oikea hetki päättää aloittaa fitness urheilu? Sama homma myös silloin jos sinulla ei ole aikaa käydä edes yhtä puolen tunnin lenkkiä viikossa, niin miten sinulla olisi yht äkkiä aikaa käydä viisi kertaa viikossa salilla. 


Se miten oman arkensa rakentaa on kiinni monesta elementistä. Jos olet yksin eläjä, niin opiskelu tai työ tahdittaa elämääsi. Jos sinulla ei ole kumpaakaan niin hommahan on melkeimpä lasten leikkiä. Jos yhtälöön lisätään lapsi, niin homma vähän hankaloituu, mutta asia on vielä ratkottavissa. Tällöin työn lisäksi iltaisin saattaa olla lasten harkkoihin viemistä. Jos lapsi on pieni ja olet vielä sen takia kotona, niin homma taas helpottuu. Ainakin ajallisesti. Väsymys onkin sitten asia erikseen.Sitten kun hommaan lisätään muutama lapsi lisää niin a'vot. Jos perhesuhteet ovat vähän retuperällä tai mies on lapanen lastenhoidossa ja apuja ei saa muualta niin taas on hankalaa. Tärkeintä arjen toimivuudessa on ottaa huomioon omat voimavarat. Kysy itseltäsi onko nyt oikea aika?

Nyt jos puhutaan ehkä ns. normaalista perheestä (en nyt vain keksinyt parempaa sanaa) eli äiti, isä ja lapset, niin minun mielestäni kaiken ydin perheen hyvin voinnissa on vanhemmat, vielä useammin äiti. Jos äiti voi huonosti, koko muukin perhe voi huonosti. Miksi äidin? Koska nyt ajattelin tilannetta missä äiti on kotona enemmän ja isä töissä. Aina ei näin ole, joten toivon välttyväni julkiselta lynkkaukselta. Mietitään nyt, että äiti hoitaa lapsia kotona ja tekee töitä, laittaa ruokaa ja hoitaa lapset harrastuksiin, kavereille ja hoitaa vielä kotityöt. Isä tekee pitkää päivää. Mitä jos äiti uupuu? Hajooko pakka? Kun uupumus on päässyt valloilleen niin tiukka urheilukuuri EI OLE ratkaisu. Usein äidit ottavat minuun tässä vaiheessa yhteyttä, mutta unohdetaan kertoa vakavasta uupumustilasta. Itse olen käynyt läpi vakavan uupumuksen ja se ei todellakaan ole oikea aika kropan kovaan kuormittavaan urheiluun. Jos puhutaan ennalta ehkäisystä niin tärkeintä on ravinto ja lepo. Hyvästä ravinnosta lähtee kaikki! Usein väsyneenä kaikki asiat tuntuvat vaikeilta ja ylitsepääsemättömiltä. Myös oman arjen rakentaminen.  Pienen lapsen vanhemmalla voi olla myös pääsy YKSIN lenkille. Pelkästään kaupassa käynti yksin antoi minulle voimia vauva'aikana. Saati yksin lenkki raittiissa ilmassa. 

Jos perhe- elämä on kunnossa ja koet että nyt tarvitaan lisä energiaa elämään ja aikaakin voisi löytyä, niin tässä vaiheessa kannattaa alkaamiettimään sitä ruokaa ja liikunnan lisäämistä. Ei kuitenkaan ensimmäiseksi fitness lavoja. Kannattaa ensimmäiseksi miettiä "Mikä minua kiinnostaa?" Jos olet juoksia tyyppiä niin ota selvää mikä on turvallinen ja järkevä määrä harjoittelua viikossa. Sama toimii missä vain liikunnassa. ÄLÄ OLE TYPERÄ, voisi olla tähän paras neuvoni. Liika kun on vain liikaa mielelle ja myös keholle. 

Tasapaino

Muutokselle pitää antaa aikaa. Synnytyksen jälkeen ei tarvitse näkyä vatsapalikat. Ei edes samana vuonna! Sama ruokailujen kanssa. Jos olet kokenut, että terveellinen syöminen on hankalaa, niin aloita pienistä asioista. Ei kaikkien tarvitse tykätä maitorahkasta tai puurosta. Minä totuttelin puuroon vuoden, mutta päättäväisyys palkittiin ja nyt jopa se maistuu ihan siedettävältä. Jos et ole näin periksiantamaton niin kokeile suosiolla jotain muuta vaihtoehtoa. Lisää vaikka päivittäiseen ateriarytmiisi välipala tai jos et syö aamupalaa niin opettele syömään aamulla. Siihen riittää aluksi vaikka hedelmä. Älä haukkaa liian isoa palaa, suunnitellessasi toimivaa ruokavaliota. Jos syötte aina perheenä päivällistä, niin syökää jatkossakin. Älä piiloudu kaapin taakse puputtamaan porkkanaasi. Terveellinen ruoka ei tarkoita vain salaattia. Tämäkin asia unohdetaan nopeasti. Terveelliseen ruokaa kuuluu mm.riisi,peruna, pasta, liha, hedelmät.... Monipuolisuus, se on avainsana!

Toimiva arki rakentuu pienistä palasista. Liikunnan voi suorittaa vaikka lapsen ollessa harrastuksissa tai kotona lapsen nukkuessa. Ota lapsi mukaan, kyykkää lapsi painona tai punnerra ja pöräytä vatsaan. Löydät varmasti itsellesi ja perheellesi mukavan ja hauskan tavan lisätä liikuntaa. 


Miten sitten itse toteutan tätä kamalaa yhtälöäni? Onneksi minulla on mies, joka ei ole lapanen ruoanlaitossa, lastenhoidossa tai kotitöissä. Valitettavasti jos näin olisi, en pystyisi tähän kaikkeen. Sen takia suuri kiitos miehelleni! Tällähetkellä olen juurikin se äiti jokakuitenkin pyörittää arkea. Huomenna alkaa kuitenkin jälleen työharjoittelu ja joudumme järjestelemään arjen uudestaan. Mutta aina olen löytänyt jonkun tavan päästä salille. Ilman salilla käyntiä, minusta puuttuisi puolet. Nukun paremmin, rytmitän elämäni paremmin ja ennen kaikkea olen parempi äiti! Sali on minun oma juttuni. Minulla on hetki aikaa itselleni. En koe että se olisi pois lapseltani. Enkä koe että lapseni sen kokee näin. Kun äiti voi hyvin, perhe voi hyvin.

-Niina-
@ptniinanevalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...