keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kootut selitykset




Kirjoittelin taannoin yritykseni facebook sivulleni listaa siitä, mitä kaikkea olen kuullut asiakkailtani. Nyt jatkan sitä vähäisen. Jokaisen personal trainerin työ on erilaista. Voisin väittää, että ne jotka eivät tee töitä todella ylipainoisten kanssa, ei ole kuullut niin paljon kun minä olen kuullut. Urheilijat harvemmin selittelevät tekemisiään. Ainakaan minulle. 
Varsinkin valmennuksen alussa, kun ei oikein tiedetä mitä odottaa, niin kaiken näköiset selitykset pullahtavat suusta. Jotkut ovat papermpia kuin toiset. Jollain selityksillä on ollut oikeasti perää, mutta suurin osa on ihan vain keksittyä. Luulen, että osa selityksistä tulee vain sen takia että jännittää vaa'alle nousu ja ennen sitä pitää keksiä joku syy miksi homma ei ehkä ole toiminut. 


*Lapsi on kipeänä, en voi treenata (jaa-ha, eikö edes kotona?)
*Terveellisesti syöminen ei onnistu kun muu perhe syö kaikkea (olisko aika tarjota muullekin perheelle jotain terveellistä)
*Ei ole aikaa treenata (mutta on aikaa katsoa 2h illasta telkkaria? Niin ja oot työtön?) 
*Ei oo rahaa (kotonakin voi treenata ja myös ulkona... Vai pitäiskö jättää pari baari iltaa välistä?)
* Ei oo tullut tuloksia (niin, miksiköhän, olikohan niitä ohjeita noudatettu? Ai hävitit ohjeet...)
*En sitten halua isoja lihaksia (aika normi...juu ei tehdä sellaisia)
*Ei treenata kovaa. Meni eilen myöhään. (Onko krapula?)
*Vaimo sanoi etten voi tänään treenata. ( Ennen tätä luulin jo kuulleeni kaiken. Onneksi vaimo tietää!)
*Kahvakuula ohjelma oli huono! (oletko tehnyt ohjelman läpi, ai et. No sitten se todellakin oli huono!)
*Minulla on varmasti kilpirauhasongelmia kun paino ei laske. (Tutkitaan asia...)

Painon nousu on usein helpoin selittää jollakin sairaudella tai vammalla. Yleisempiä joista puhumme asiakkaiden kanssa on kilpirauhasongelmat ja erilaiset aineenvaihdunnalliset häiriöt. Yhtä usen juttelemme myös masennuksesta ja sen tuomasta ajattelumaailmasta. Melkein aina suureen ylipainoon liittyy joku trauma. Tämän kun saa pengottua esille, voi olla että asiakas tajuaa miten tähän tilanteeseen on päädytty. En ole lääkäri, enkä edes sairaanhoitaja, mutta usein hoitona on auttanut painon pudottaminen pelkästään elämäntavan muutoksilla ja eri yhteistyötahojen kanssa tehdyllä työllä. Esim. terapeutit. Lääkärillekkin passitan välillä pelkästään sen perusteella että asiakas itse epäilee jotain. Näin saamme pois suljettua erilaisia vaivoja, jotka voisivat pahentua valmennuksen aikana.  

Usein ajatellaan myös en pysty tuohon tai en osaa. Olen saanut monesti asikkaan ymmärtämään, että sinä pystyt, jos harjoittelet. Ei kukaan ole seppä syntyessään. Jos olet ollut liikkumatta 30 vuotta, niin ei kuukaudessa yht äkkiä opita urheilullista elämää tai juoksutekniikkaa. Juoksu on muuten yllättävän vaikea laji. 

Nyt voi taas joku vetää kirjoituksesta herneen nokkaan. Se on aika yleistä kun näitä asioita avaa sosiaalisessa mediassa. Mutta mietippä tekstiä hiukan pidemmälle. Olisiko siinä kuitenkin jotain perää. Puolustus on nimittäin monelle paras suojautumiskeino. Ja taas päästään siihen että pitääkö kaikkien olla laihoja. No ei, näin en olekkaan koskaan sanonut, mutta terveydellisten syiden takia lähellä normaalipainoa olisi parempi. Elimistö nyt vaan joutuu aika kovalle koetukselle jos ihminen on 160cm ja painaa 100kg. 

Tämäkin aihe nousee esiin näin syksyllä. Ja näitä kannattaakin funtsia, koska joskus apu voi löytyä yllättävän läheltä. Oma mieli, se on usein isoin este onnistumiselle!

Ei tekosyitä!
-Niina-
@ptniinanevalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...