lauantai 26. joulukuuta 2015

Tammikuun kiristelyä



Taas alkaa tämä jokavuotinen kinkun sulatus. Kuntosaleilla on enemmän porukkaa kun ikinä. Moni ei tiedä mitä laitteilla tehdään tai tekevät aivan päin honkia. Salietiketistä ei ole tietoakaan.  Jätetään painot laitteisiin tai unohdetaan palauttaa käsipainot paikoillee.


Monella hiipuu salitreenaus jo alkumetreillä (helmikuussa on jo saleilla tilaa). Moni asia mietityttää treenaamisen alkuvaiheessa ja moni tuntee suurta epävarmuutta astellessaan joulun jälkeen salille. "Mitä jos kaikki tuijottaa?"

Tässä muutama vinkki aloitukseen. 
  1. Hyviin tapoihin kuuluu tervehtiä muita salilla käviöitä. (noh, jotkut ne ei osaa moikata edes omaa naapuriaan.)
  2. Hanki osaavalta ihmiseltä saliohjelma. (kaverin saliohjelma ei ole välttämättä se sinulle parhain)
  3. Mieti saliohjelmaa hiukan pidemmälle. (jos teet istumatyötä, niin onko istuen tehtävät salilaitteet parhaita mahdollisia liikkeitä yksijakoiseen ohjelmaan?)
  4. Tuleeko tuloksia sinulle yksijakoisella ohjelmalla?
  5. Ruokavalio on 80% tekemisestä. Onko se kunnossa?
  6. Kuinka paljon keksit tekosyitä...? (ei oo aikaa, töissä ei voi syödä, polvi on kipeä, minulla on lapsia... Oon varmasti kuullut kaiken!)
  7. Paljon olet valmis tekemään töitä itsesi eteen? 
  8. Mieti tarkkaan salisi! (Älä valitse välttämättä sitä halvinta!!!!! Yleensä syykin selviää pian, miksi se on niin halpa. Toisaalta jos haet vain kontaktia ihmisiin tai haluat heilutella itseäsi lähennys-loitonnus laitteessa, niin halvemmastakin salista löytyyy usein nämä. Mitä enemmän sinulla on tavoitteita niin sitä tärkeämpi salin valinta on. En sano, että kannattaa valita se hienoin kuntokeskus vaan juuri sinua palveleva sali. Jos haluat treenata crossfit tyylistä treeniä, niin onko salin puitteet siihen oikeat? Tai tarjoaako sali ryhmäliikuntoja? )
Miksi laitoin ensimmäiseksi moikkaamisen? No siksi koska minua ottaa aivoon ihmiset jotka olen nähnyt vuoden aikana 100 kertaa ja he kääntävät aina katseensa nopeasti jos yritän moikata. Käytöstavat hukassa? Salilla missä moikataan ja vaihdetaan joskus jopa treenivinkkejä, on huomattavasti mukavampi treenata. 

Kaikki ovat aloittaneet jostakin. Tammikuu on helppoa aikaa aloittaa koska joukossa on paljon muitakin jotka vasta aloittelee. Jos et osaa käyttää laitetta tai tarvitset apua niin kysy ihmiseltä, joka näyttää siltä että on joskus ennenkin käynyt salilla. Yleenaä apua on tajolla. Saliohjelman hankkimista kannattaa miettiä tarkoin.

Et tarvitse oikeasti hienoimpia salivaatteita aloittamiseen. Toki ne tuo lisämukavuutta, mutta ei se ole ehto treenaamiselle. Tärkeintä on ehkä varmistaa pyllistettäessä ettei housuista näy läpi :D Paitsi jos haluaa kuolaavan mieslauman ympärilleen niin tämäkin on sallittua. Mutta vinkkinä, mustista ja harmaista juoksutrikoista näkyy usein kyykätessä, maaten tai seisten tehtävässä takareisilaitteissa ja maastavedoissa pikkuhousut läpi. Tämä kannattaa huomioida myös ryhmäliikuntatunnneilla! Sitten vieläpä yksi vinkki: Harmaisiin jumppatrikoisiin tai legginsseihin jää persvaon kohdalle helposti hikirantu, Ja joo- o kyllä ihmiset kiinnittävät siihen huomiota. Minua se ei vättämättä haittaisi mutta jos haluat olla mahdollisismman erottumaton salilla niin harmaat leggarit on nou-nou. Varsinkin jos hikirauhasesi on hyvin aktiiviset.

Myös salikengät joskus mietityttää. Alussa myös ilman kenkiä treenaaminen onnistuu hyvin. Sisäpelikengätkin on ihan ok mutta jos haluat panostaa kunnon kenkiin, niin urheilukaupassa pitäisi löytyä asiantuntevaa väkeä. Jos kuitenkin haluat nostella isompaa rautaa niin kannattaa tarkistaa ettei kengissä ole vaimennustyynyä joka voi poksahtaa. Jos selässäsi on 100kg rautaa ja tyyny poksahtaa niin voi olla varma että jokin kohta kropassasi repsahtaa.

Ei kannata pelätä että lihaksesi kasvaa armottoman suuriksi kun aloitat salilla käynnin. Laita vain painoja laitteisiin. Tottakai, huomioiden omat krempat ja kyvyt. 
Kuva: Nevalainen Petri
Sitten muutama sana omista treeneistä:
Päätin siis aloittaa itsekkin pienen kiristelyn kevättä kohden. Muutaman kilon olenkin tässä jo tiputellut. Valmentaja vaihtoi saliohjelmaani hiukan pidempii sarjoihin ja taas huomaan olevani kipeä :D Sillei hyvällä tavalla! Nelijakoisella ohjelmalla mennään. Sulkkista pelailen 2x viikkoon ja on siinäkin mukava huomata oma kehitys!

Jouluna en muuten käynyt salilla! Nimittäin jouluaattona olin niin kipeä että kroppa huusi lepopäivää. Joskus on parempi vain kuunnella itseään. Joulupäivänä sitten kävin pumppailemassa jalat ja tein 30min venyttelyt. Kehonhuoltoa ei saa unohtaa! 

Ensivuosi tuo mukanaan mahtavia juttuja ja en malttaisi olla paljastamasta niitä, mutta toistaiseksi olen pystynyt hillitsemään itseni. Yritän vielä hetken pitää suuni supussa :D

En ole ollut hirvittävän aktiivinen blogissa, jonka takia minua voi seurailla myös istagramissa nimellä @ptniinanevalainen

Jouluisin terkuin
-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...