keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Dietti, kisadietti, painonpudotus.....

Jokainen tapaus on niin erilainen. Lihavalle on helppo sanoa että laihduta! Syö vähemmän ja liiku enemmän, mutta onko se oikeasti niin helppoa?


Aloitin kirjoittamaan jo lasten ylipainosta, mutta poistin sen kun olisin saanut kasan vihaisia äitejä kimppuuni. Se on vaiettu asia...

Aloitetaan siitä että moni oppii huonot elämäntavat jo lapsena. Vaikka se ei lihavuutena näy silloin niin aineenvaihdunnan hidastuessa ja liikunnan vähetessä, alkaa ilmetä ongelmia. Vaatteet, itsetunto, liikkuminen ja sairaudet. On totuttu santsaamaan aina lisää ruokaa (koska jo lapsena näin käskettiin) Suomessa syödään paljon kastikkeita ja vihanneksia todella vähän. Kuinka moni onkaan kuullut ylipainoisen suusta sanat ettei syö pupunruokaa. (No kannattaisi ehkä syödä.) Mutta kun asiat juurtaa usein juurensa jo lapsuudesta niin ihmisten ajatusmaailmaa on vaikea muuttaa ellei ihminen ole oikeasti valmis kuuntelemaan. Olen kuullut usein sanat, että helppoahan sinun kun olet aina ollut laiha. En muuten ole aina ollut laiha! Minullakin on takana synnytys ja ei ne raskauskilot synnärille jääneet. Tuli vain jossain vaiheessa aika kun halusin luopua niistä ja tiputtelin ne pois. Ihmiset on parhaita keksimään myös selityksiä. (koska perhe ei voi syödä samaa ruokaa, koska ei kerkeä, koska ei rahat riitä, työpaikalla ei pysty, auto liikkuu liian kovaa, vatsaan sattuu, mäkkäri vetää hanuria sinneppäin...) Jos oikeasti haluat jotain ja olet siihen valmis, niin kaikki ongelmat on ratkaistavissa. Aina ei ruokaa voi syödä kellolleen, mutta se ei pelkästään kerrytä kiloja... Joskun myös ongelmana on tietämättömyys asiasta ja myös se ettei tiedä mihin uskoa kun joka tuutista tuputetaan laihdutus juttuja. Silloin on hyvä hakea apua asiantuntioilta. Vaikka luulet tietäväsi paljon ja syöt mielestäsi oikein ja liikut paljon, niin jossain menee mönkään jos vuosi vuodelta keräät ylipainoa.

Ennen tankkausta
Tankkauksen jälkeen! Puhahaa!
Kisadietti, on melkein sama-asia kun perus laihduttaminen. Asia vedetään vain hiukan överiksi loppuakohden ja yleensä aikaa on vähemmän kuin koko loppu elämä. Samaa ruokaa (tarkasti mitattuna) ja liikuntaa. Niin kuin laihduttajalla. Mitä jos homma ei toimikkaan? Silloin pitää etsiä syy, miksi ei toimi. Niin kuin laihduttajalla yleensäkkin. Homman voi tehdä terveyden ehdoilla tai välittämättä tippaakaan terveydestä. Niin kuin laihduttamisen yleensäkkin. Jos ei itse erota koska kannattaa vetää raja hommaan niin kannattaa kysyä asiansa tuntevalta ihmiseltä. Ei dietti tai laihdutusprojekti saa olla sairaus!!!! Siitä ei saa tulla pakkomielle ja siitä pitää pystyä päästämään irti. Joskus homma tuntuu junnaavan paikallaan ja ärsyttää mutta nämä on normaaleja tunteita. Siitä pitää osata mennä yli ja jatkaa. Niin monen kohdalla homma tyssää siihen ettei paino putoa. Ja sitten kilot kertyy takaisin (ehkäpä tuplana). Joskus paino sahaa ja sitten alkaa taas tippumaan. Sekin on normaalia.

Miksi sitten kirjoittelen nyt näistä? Koska yritän pitää myös oman pääni omassa projektissa mukana mutta myös siksi että moni aloittelee syksyä kohden omia projektejaan ja haluan muistuttaa faktoista ihmisiä. laihduttaminen ei ole tähtitiedettä! Se on oman pään kanssa selviytymistä. Pahin vihollinen olet sinä itse!

Ennen tankkausta
Eilen, valo muuttaa kuvaa myös paljon.
Mikä on minun kuntoni? Pikkuhiljaa etenee. Kiirehän tässä tulee mutta siihen on varauduttu. Nyt toivotaan ettei tartte tankkailla, koska se ei sovi minulle yhtään. Jos paino jatkaa putoamista samaan tahtiin niin hyvä tulee, mutta jos se tökkää niin... Sitten kiukutellaan. Syön tällähetkellä hyvin proteiinipainoitteisesti ja tällä paino saatiin jälleen tippumaan. Hienosti huomaa miten dietit on erilaisia.

Eilen käväisin hierojalla. Vääntelehdin pöydällä kun housuun pissannut lapsi. Taisi muutama kirosanakin päästä. Mutta nyt mun etureidet jälleen näkyy!!!! Olen siis hyvin tyytyväinen ja varasin uuden ajan vaikka liikkuminen on tällähetkellä tuskaa ja muutama mustelmakin on löytänyt paikkansa jaloista. Mutta näillä taas eteenpäin! Nyt koitetaan vetää täysillä kohti syksyä :)

-Niina-
@ptniinanevalainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...