sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Koska sopii sanoa ja mitä. Ja hernepelto upposi nenääni jo pelkästä ajatuksesta.

Tässä muutaman viikon aikana olen saanut tutuilta ja vähän tuntemattomiltakin kommenttia ulkonäöstäni. Vieläkään en ole saanut sitä kommenttia mitä olen odottanut
"Näytät jo ihan miehentä."
  Ei, sitä en ole kuullut. Nämä ovat kuitenkin jo aika yleisiä
"Taidat käydä paljon treenaamassa."
"Oletko käynyt joskus salilla?" 
"Harrastatko jotakin?" (tähän tekee mieli vastata aina, ei en harrasta, makaan vain sohvalla)
"Olisipa minullakin tuollaiset lihakset" Yleensä tämän kommentin jälkeen hän (keskustelu kumppani) kertoo kuinka hänen pitäisi alkaa käymään salilla. ja minä nyökyttelen ymmärtävästi päätäni.
Muutama kommentti on jäänyt mieleen hyvin
"lähtökohtasi alkaa olemaan hyvä diettiä ajatellen" 
Tämä lämmitti kovin mieltäni. Toinen kommentti mikä jäi mieleeni
"Tuosta on hyvä lähteä kuorimaan."  
Hmmmm... Ihminen joka tämän sanoi olis siis puoli tuttu. Kotona sitten tallustin peilin eteen ja ajattelin, nii-in no tästäpä sitten aletaan kuorimaan. Ompahan mistä kuoria. On hanurii, on mahaa on on on on ON LÄSKIÄ ... NAISEN AJATUSMAAILMA! No tästäpä sitten prkl kuoritaan. Ja taas odotan diettiä enemmän kuin kuuta nousevaa ;)


Tässäkin tilanteessa kuvaaja on varmasti tokaissut jotain mieltä ylentävää.
Tämä sai minut miettimään mitä naiselle voi sanoa ja mitä ei. Tai lähemmin kuka voi sanoa ja mitä? Oma mieheni jos tokaisisi minulle että "oletpas pyöristynyt" niin olisi sotatila. Jos valmentaja tokaisisi niin, nielisin ylpeyteni ja painuisin salille. Jos treenikaverini sanoisi näin niin kysyisin että onko se läskiä vai lihasta? Sama asia on jos nainen laittautuu tunnin ja kysyy mieheltä, että onko hyvä ja mies vastaa että "Ei nyt oikein tuo mekko sovi sinulle." Niin olisi eron paikka (tai ainakin keskustelun paikka) mutta jos kaveri sanoisi tämän naiselle niin OK vaihdetaan mekkoa ja etsitään sopiva. Ei näin mene ehkä kaikille, mutta ehkä taas joku ymmärtää mitä tarkoitan.

Jos asiakas käy vaa´alla niin minun tehtäväni on kertoa hänelle jos on ylimääräistä pudotettavaa tai jos sitä ei ole. Kukaan ei ole vielä suuttunut. Yleensä kaikki tiedostavat, että mikä on tilanne omalla kohdallaan. Kun se tulee minun suustani niin se on ok palautetta, mutta jos se tulisi asiakkaan puolisolta palautteena, niin se olisi vaikeammin nieltävä asia, vaikka sen tiedostaisikin. Eli siinä on suuri ero kuka asian ilmaisee.

Itse en juuri ota itseeni ulkonäkö kommenteista. Jos ottaisin niin en voisi harrastaa tätä mitä harrastan. Arvostelu lajissa on pakko oppia ottamaan kritiikkiä vastaan ja kehittyä niistä. On toki asioita joita en voi korjata, mutta sekin on hyväksyttävä. Voin vain kuvitella miten nuoret (fitness maailmaan hurahtaneet) itseään ja identiteettiään etsivät nuoret ottavat kommentit itseensä. Elämä kovettaa (ja kasvattaa) näin ainakin uskon ja olen oppinut. Mutta ne asiat mitä usein lukee kisaajista ja heidän ulkonäöstään ovat todella ilkeään sävyyn kirjoitettuja. Kommentoijat eivät ehkä itse ymmärrä että haukkumalla ja muka nätisti kritiikkiä antamalla saattavat aiheuttaa toiselle itsetuntoa isosti kolauttavan ongelman. Tämä voi johtaa hyvinkin pahoihin syömis häiriöihin.

On ihmisiä jotka osaavat ottaa vastaan kritiikkiä, on ihmisiä jotka osaavat antaa oikeassa kohdassa kehittävää kritiikkiä. On ihmisiä jotka osaavat ottaa vastaan kritiikkiä ja on ihmisiä jotka eivät osaa ottaa vastaan kritiikkiä. On myös ihmisiä jotka luulevat osaavansa antaa oikeassa kohdassa rakentavaa kritiikkiä. Tämä on häilyvä raja ja missä kohdassa tämä sitten tulkitaan haukkumiseksi.

Onko ok sanoa ihmiselle joka ei harrasta urheilua että "Oho, oletpas ruma." No jokainen tajuaa että ei ole. Tämä on ok sanoa kuitenkin kilpailijan kohdalla. Miksi näin? Yleensä kommentoija vielä vastaa että "itseppähän olet arvostelulajiin osallistunut." Tekeekö se hyväksyttävää haukkumisesta?
 Ajattelen lähinnä niitä nuoria jotka tykkäisivät lajista mutta kohtaavat haukkumista ja lopettavat urheilun kokonaan tämän takia. Ja haukkuja on usein muuten itse rumemman näköinen ;) No nyt huomaan että itse vedän kirjoittaessani kiepit kun ajattelenkin asiaa, niin tähän on hyvä lopettaa. Voisin jatkaa aiheesta vaikka kuinka pitkään ja vetää samalla kokonaisen vihreän pellon nenääni ihan vain sen takia kun ajatus suututtaa. Annetaampa jokaisen kukan taas kukkia ja minun ajatusmaailmankin harhailla ihan omaa rataansa näin sunnuntaina.

Minä, ilman meikkiä, salin raikkaana ja ylpeästi itseni kantaen.

Minäpä menen nyt pupulle. Kiitos Masa <3

-Niina-
@ptniinanevalainen

2 kommenttia:

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...