torstai 12. huhtikuuta 2018

Juoksukengät, salikengät, pelikengät, työkengät, kengät...

Aihe nousi mieleeni, kun sain rasitusvamman jalkaani. Ja luultavin syy vamman syntyyn on vanhat lenkkikenkäni, joista jousto, tuki ja oikeastaan kaikki hyvät ominaisuudet olivat jo hävinnyt. Yritän kirjoitella asiasta, niin että mahdollisimman moni ymmärtäisi.

Jalat ovat yhdet tärkeimmistä työkaluistamme, joten niistä kannattaa pitää huolta. Huonoilla kenkillä voit saada paljon kremppaa aikaiseksi, mm. Selkä, lonkka, nilkka ja polvivammat. Ja kun mietitään, että kehomme on kokonaisuus, niin esimerkiksi lonkan vamma voi aihettaa lisä ongelmia esimerkiksi selkään ja sietä taas hartioihin ja pian huomaat olevasi ison avun tarpeessa.

Juoksijat ovat hyvinkin valveutuneita usein kenkiensä osalta, varsinkin ne juoksijat, jotka juoksevat pitkiä matkoja ja usein. Välillä on toki tullut vastaan juoksijoita joilla ei ole mitään hajua minkälaisilla kenkillä juoksee.

Kuva: TÄÄLTÄ

Mitä enemmän teet jotain asiaa jaloillasi, sitä tärkeämmäksi oikeanlaiset kengät nousevat. Työkengät ovat yksi tärkeämmistä varsinkin seisomatyöläisille. Myös treenikengät ovat tärkeät. Treenaat sitten salilla, ryhmäliikunnoissa, lenkkipolulla tai pelikentällä. Jokaiseen lajiin ja tekemiseen on suunniteltu oma kenkä. On vapaa-ajan kenkiä, juoksukenkiä, painonnostokenkiä, sisäpelikenkiä, piikkareita, nappiksia, crossfit kenkiä, rantasandaaleita, kumisaappaita, vaelluskenkiä. On vettä pitäviä, hengittäviä, tukevia, ei niin tukevia, paljasjalkakenkiä ja sitten se hankalin pronaatiotuellisia ja neutraaleita kenkiä. Ylipronaatiossa nilkka kääntyy liikaa sisäänpäin ja alipronaatiossa nilkka ei käänny ollenkaan tai kääntyy vain vähän sisäänpäin.

Neutraali kenkä sopii normaalille askellukselle ja alipronatoivalle (supinoivalle) jalalle. Pronaatiotuellisia suositellaan ylipronaatioon. Tämä on karkea jako. Aina kannattaa testa oma askellus ja konsultoida asiantuntiaa. Vääränlaiset kengät altistaa erilaisille kiputiloille. 

Kun ostat kenkää, mieti, mihin tarkoitukseen kenkä on tulossa. Ota huomioon oma painosi, millaisella alustalla kenkää käytät ja minkälainen on oma jalkasi mm. lesti. Askelluksen selvittäminen onnistuu esimerkiksi useissa urheiluliikkeissä. Pystyt kuitenkin selvittämään askelluksesta jo paljon kotikonsten. Juoksiessa askellus voi kuitenkin muuttua jonkin verran verrattuna kävelyaskeleeseen.

Esimerkiksi: Maalaa jalkapohja kokonaan vesivärillä tai sormivärillä. Astu valkoisen paperin päälle ja katso minkälainen jälki jää paperille.

Kuva TÄÄLTÄ

Vasemmalla: ns. Lättäjalka, matala holvikaari, Ylipronaatio
Keskellä: Korkea holvikaari, Supinoiva, Alipronaatio
Oikealla: Neutraali, normaali

Vaimennettu kenkä sopii pidemmille matkoille ja varsinkin jos palautumiseen ei ole paljon aikaa. Samoin raskasrakenteisemmalle juoksijalle sopii vaimennetumpi kenkä. Kokeneemman juoksijan jalat ovat tottuneet kovempaan rasitukseen, jonka takia kokeneempi voi valita vähemmän vaimennetun kengän. Lyhyille ja nopeille matkoille sopii hyvin kevyemmät ja vähemmän vaimennetut kengät.

Maastojuoksuun suositellaan pitkälti neutraalia kenkää, koska pronaatio ei pääse muhkuraisessa maastossa oikeuksiinsa. Pehmellä alustalla ja hyvin joustavilla kengillä, jalkapohjat pääsevät hyvällä tavalla töihin. Olisiko paljasjalkakengät tähän?

Työkengät tulee valita työnluonteen, mukavuuden, ergonomian ja työn vaatimusten mukaan. Mitä enemmän olet töissä jalkojen päällä, sitä isommalla syyllä, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen kengissä. Myös selkäongelmat voivat kertoa käyttämistäsi työkengistä.

Salikengiksi valitsen itse mukavat ja ilman joustoa olevat kengät. Näkisin, että kyykätessä ei vaimennuskuplista ole apua. Kun vaimennuskupla puhkeaa kesken kyykyn, niin itse makaat nopeasti levypainokasan alla. Kannattaa kuitenkin huomioida kyykyssä myös oma pronaatio. Lättäjalkainen kyykkää helposti polvet sisäänpäin.

Jos kärsit jalkojen erilaisista vaivoista, kannattaa miettiä näitä asioita. Myös halkaterän hoitamisesta on apua. Erilaiset hieronnat, linjausharjoitteet, pohjalliset ja lihaskuntoliikkeet voivat auttaa.


Aiheesta voisi kirjoittaa paljonkin. Ehkä jopa selkeämmin ja vielä enemmän johonkin aiheeseen paneutuen. Olen ollut kenkäasioiden kanssa tekemisissä joskus paljonkin. Hyvä välillä palautella itselleen mieleen näitä asioita, vaikkakin kantapään kautta. Eikö se ole niin, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Nyt kuitenkinm minullakin on uudet hienot ja ennen kaikkea omaan jalkaani sopivat neutraalit lenkkikengät. Nyt kengät ovat sisäänajossa, jotta jalat tottuvat niihin.
@ptniinanevalainen
-Niina-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...