sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Tavoitteiden asettelu

Oletko jojolaihduttaja? Todella moni aloittaa lahduttamisen ulkonäön takia. Ja se on ymmärrettävää. Kukapa nyt ei haluaisi näyttää kauniilta, solakalta, urheilulliselta ja terveeltä. Olen kuitenkin huomannut, että ulkonäkö ei loppupeleissä motivoi pitkälle. Kun saadaan kaksi kiloa pois, se ei tunnu miltään. Siitä ei osata olla onnellisia. Kun saadaan viisi kiloa pois, ei siitäkään osata olla onnellisia. Katsotaan aina vain vaakaa ja mietitään "eikö se laske nopeammin?" "Naapuri pudotti kahdessa kuukaudessa 10kg, miksi minulta ei lähe" Vaaka on sellainen kapistus, joka ei kuuluisi monenkaan kotitalouden tavaralistalle. Siihen saa kasvatettua äärettömän haitallisen pakkomielteen.


En voi väittää ettenkö itse urheile ulkonäön takia. TOTTAKAI, urheilen. Nautin kun näen lihaksien kasvavan. Ja kun oikein haluan elvistellä, niin onhan se kiva, että hauiksenkin saa näkyviin. Onki kiva huomata pyöristyvän pakaran tai olkapään, jonka kuntoutus on tuottanut tulosta. Tavoitteeni ei kuitenkaan ole vaa'an lukema tai senttien hävittäminen. Omia tavoitteitani on erilaiset mittarit. Esimerkiksi tällähetkellä instagramista (@ptniinanevalainen) on voinut seurata kyykkäämistäni. 100kg on tavoite. Aloitin tavoitteellisen kyykkäämisen tammikuussa ja nyt ollaan 82.5kg kohdalla. Hitaasti kohti tavoitetta. Edellinen tavoite oli kasvattaa penkkitulosta, mutta tapaturma portaissa laittoi penkkivoimailun hetkeksi jäihin. Olen iloinen kuitenkin siitä, että pystyn jälleen edes tekemään penkkipunnerrusta, edes sillä 50kg. Minua motivoi liikunnan tuoma ilo. Se hyvä fiilis kun seison suihkussa hikisen treenin jälkeen.


Raskauden jälkeen otin itse pieniä tavoitteita. Olenkin joskus kirjoittanut siitä miten vauvan nukkuessa pelasin tanssipeliä ja wiin urheilupelejä. En voinut lähteä lapsen nukkuessa lenkille. Saatoin juosta paikallani ja joogailla reippaasti yli tunnin kerralla.

TÄÄLTÄ voi käydä lukemassa puolmarathoni harjoittelustani synnytyksen jälkeen.

Mitä muita tavoitteita voisi olla kuin laihtuminen, bikinikuntoon pääseminen tai kiinetytys? Tavoite voisi olla ehkä kuvailemani tulosten parantaminen tai vaikka jokin seuraavista;

  • Terveyden edistäminen (mm. henkinen hyvinvointi, verenpaine) Jo pelkästään tavoitteeksi voisi laittaa viikottaiset reippaat lenkit. Mikä onkaan parasta kun kevät aurinko! 
  • Liikkuvuuden lisääminen ja kehon hallinta. Eikö kiinnosta hikilenkit? Miten olisi jooga tai pilates? Tasapainon parantaminen on aina hyvä tavoite. mm. kaatuvuusriskin takia.
  • Aerobisenkunnon parantaminen. Oletko juurikin hikiliikkuja tyyppiä? Rakastat juoksua ja tykkäät rasittaa itseäsi kovaa. Tee harjoitus suunnitelma, jotta palaudut edellisetä. HIIT Treenejä salilla, juoksulenkkekkien suunnittelua ja niiden pituuden tai tehon kasvattaminen. Käy välillä kokeilemassa porrasjuoksua. Ilmoittaudu vaikka juoksutapahtumaan. Väriestejuoksuun tai naisten kympille. 
  • Toimintakyvyn säilyttäminen. Mitä enemmän tulee ikää, sen vaikeammaksi kaikki asiat muuttuvat. Jos kunto, liikkuvuus ja kehonhallinta on ollut aina heikko, ei se ainakaan parane tekemättä mitää. Jo pelkästään lattialta nouseminen voi olla hankalaa. Tai kengän-nauhojen solmiminen hankaloituu. Näihin voi löytyä apua pienillä arkisilla liikunta hetkillä. Kaiva esiin kuminauha ja aloita esimerkiksi sillä. 

Tavoitteiden ei tarvitse aina olla hirveän isoja. Pienistä kivistä kasvaa iso vuori! Tavoitteet voi elää ja niitä voi tulla kokoajan lisää. Usein on hienoa nähdä myös valmennettavien henkinen kasvu. Miten vaaka jää taka'alalle vaikka sitä on tuijotettu vuosia ja monesti petytty kun paino ei yht äkkiä laskekkaan. Kuitenkin on huomattu, että koon XL housut on vaihtunut M kokoon ja paita S-kokoon. Sanon aina, että vasta kun pää on mukana, niin tuloksia alkaa tulemaan. Motivaatio löytyy ja säilyy kun oppii huomaamaan kaikki hienot tulokset! @ptniinanevalainen
-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...