keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Aikuisten kiusaaminen

Sain idean tähän aiheeseen radioosta. En edes muista mistä kanavasta oli kyse, mutta asia on mielestäni hyvinkin tärkeä. Moni kokee kiusaamista ja moni kiusaaja ei koe kiusaavansa. Kas tässäpä pulma.


Itse olen sitätyyppiä, että minuahan ei kiusata. Ehkä ennämmän olin jopa se kiusaaja tyyppi, mutta ryhmä teki kaltaisekseen. Jo nuorena tinttasin ensin turpaan kiusaajaa ja kyselin vasta sitten. No, tästähän ei seurannut muuta kuin vaikeuksia, mutta asia tuli selvitettyä hyvinkin nopeasti. Pahinta jo tällöin oli se ettei vanhemmat, opettajat, koulu ja muut tahot tuntunut ymmärtävän tilannetta. Ei kiusaajan, eikä kyllä kiusattavankaan näkökulmasta. Liikaa syytettiin kasvatusta. Ja omassa tilanteessa en voi kyllä syyttää kasvatusta, vaan kyllä se ihan omasta korvienvälistä liikkeelle lähti. Helposti halusin myös auttaa kaveria ja tinttasin hänenkin puolesta turpaan, jos häntä kiusattiin ja taas Nevalainen oli vaikeuksissa. Tämä oli yksi suuri syy siihen miksi hakeuduin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi nuorena. Olin siis ehkä oppinut nuoruudestani, jotain ja halusin päästä auttamaan muita tilanteessani olevia. Olen siis ollut hyvinkin lähellä kiusaamista ja jopa itse mukana. Nyt en kuitenkaan halua käsitellä nuorten kiusaamista, vaan aikuisten. Vaikkakin nuorten kiusaamisesta saisin hyvänkin tekstin aikaiseksi.

Olen joskus kirjoittanut siitä, kun asikkaani kertoo miten heitä pidetään jopa tyhmänä ylipainon takia. Miten ylipainoiset lääkärit kertovat ylipainosta asiakkaalleen halveksuvasti, joka kerta vaikka asikas kävisi vain sormihaavan takia lääkärillä. Työpaikalla ylipainoista pidetään helposti laiskana.

Aina ei kuitenkaan tarvitse halveksunnan tai kiusaamisen liittyä ylipainoon. Mitä sitten kun olet nuori ja menet työpaikalle, jossa on vanhempia ihmisiä ja etenetkin nopeammin uralla kuin he tai oletkin kouluttuneempi kuin he ja saat palkkaa sen mukaan. Mitä jos pomo puhuu alentavasti työntekijöistää? Mitä jos et kiireiden takia pysty osallistumaan vanhempainyhdistysten tai harrastusten jokaiseen kissanristiäiseen? Mitä jos vauva huutaa ja koet olevasi huono äiti ja muut äidit tietävät paremmin miten lastasi pitäisi hoitaa? Solvataan, haukutaan, ihmetellään muka ääneen ja facebookkiin lisätään vielä muutama sydän kaiken kruunuksi päälle.

Aikuisilla on usein tilanne, että sitä kiusaamista nyt on vain siedettävä tai jäät kaiken ulkopuolelle. Joudut syrjityksi. Tai et saa hoitoa. Pahimmassa tapauksessa jäät yhteiskunnnan ulkopuolelle. Syyttävä sormi saattaa osoittaa jo siltä taholta miltä apua pitäisi saada. Tällä esimerkiksi tarkoitan lääkäreitä, neuvoloita, fyssareita tai vaikka meitä personal trainereita.

Kiusaamista on nii erilaista ja sitä voi esiintyä niin eri muodoissa. Joku taas kokee kiusaamiseksi jo toisen mielestä humoristisesti heitetyn vitsin. Toiset taas naurahtavat asialle välittämättä siitä sen enempää. Kyse on siis mielestäni myös paljon ihmisten välisestä kemiasta. Joitain nyt saattaa ärsyttää pelkästään silmiin katsominen.

Netissä tapahtuvaa kiusaamista on aikuisilla todella paljon. Onko sitten jopa enemmän kuin nuorilla. En tiedä, mutta aikuisilla se on hyvin näkyvää. Usein mustamaalaamista tai suoraan haukkumista. Muutama sydän ja hymynaama perään. Netissä saa helposti myös muita tukemaan kiusaamista, joka tekee asiasta vieläkin hauskempaa. Ryhmässähän on poweria.

Tapaus1:
Nainen laihdutti 20kg. Kunto alkoi näyttämään urheilulliselta ja freesiltä. Paras kaveri kommentoi kuvan alle facebookissa. "Eiköhän nyt ala riittämään. Näytät jo ihan mieheltä. <3" Seuraava heitti vähän vettä myllyy "Näytit aikaisin paremmalta <3" MITÄ IHMETTÄ NOIDEN PÄÄSSÄ LIIKKUU?! Toinen on päässyt normaalipainoon ja lihaskunto oli saatu kohtalaiseksi ja sitten kaksi kateellista mammaa tulee kommentoimaan. Tässäkin tapauksessa mölyt olisi voinut pitää sisällään, koska tästä alkoi työ saada henkinen tasapaino taas kodilleen. Minä kysyinkin asiakkaalta, että pitääkö hän oikeasti heitä kavereinaan...?
Tapaus 2:
Tapahtui kuntosalilla. Asiakkaani oli n.150kg mieshenkilö. Kiinnitin heti huomiota pienellä salilla, pienellä paikkakunnalla, siihen että miestä tuojotettiin. Olin tehnyt kuukausien työn, että saimme hänet salille. Mennessämme yhteen laitteeseen, kuulin kahden miehen puhuvan kovaan ääneen, että mahtuuko mies laitteeseen. Asiakkaani kuuli tämän hyvin. Hän mahtui laitteeseen ja saimme treenimme tyhtyä. Treenin lopussa mies oli mennyt vaihtamaan vaatteet pukukoppiin ja silloin yksi miehistä oli kysäissyt häneltä "Miten ihmeessä olet saanut itsesi tuohon kuntoon?" Mies oli häkeltynyt ja kävellyt pois. Voitte kuvitella oliko kysymys oikeasti uteliaisuudesta esitetty vai kiusaamismielessä? PRKL, että olin vihainen.
Kaksi erilaista tapausta, mutta yhtä kovaa asia kolahti. Nosta aina esiin mm. ylipainoisten kiusaamisen, koska kuulen siitä paljon ja olen nähnyt paljon. Kuitenkin yhtä useasti kiusaamiskohde voi olla mikä muutahansa. Myös raskausaikana ja pienen lapsen vanhempana törmäsin tähän. Koska tyttövauvalla ei olisi saanut olla sinisiä vaatteita ja koska tein väärin kun en imettänyt lastani kauaa. Kyllä kiusaamisen kohteita löytyy, jos vain haluaa löytää.

Kuitenkaan kaikki asiat ei ole automaattisesti tarkoitettu kiusaamiseksi, mutta helposti se kääntyy siihen. Itse en aina ole paras suoltamaan sanojani, jonka takia väärinkäsityksiä voi syntyä. Olen myös tiukka mielipiteissäni, mutta ne on mielipide asioita. Mitä enemmän on tullut ikää, sitä paremmin olen oppinut pitämään myös mölyt mahassani. Kai se on sitä, että vanhemmiten vähän viisastuu. Ihmettelen vain miksi niin moni ei tuppaa viisastumaan vanhemmiten?

@ptniinanevalainen
-Niina-
 Personal Trainer, erikoistunut mm. todella ylipainoisten laihduttamiseen Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...