torstai 19. toukokuuta 2016

Kiusattu ylipainon takia

Asiakkaistani suurin osa koostuu ylipainoisista. Moni heistä on kärsinyt jo lapsesta asti kokonsa ja ulkonäkönsä takia. Mikä on vaikuttanut heidän aikuisikään asti. Yksi osa asiakkaistani on lihonnut pikkuhiljaa teini-iän jälkeen ja jotkut vanhemmalla iällä. En voi sanoa kumpi on raadollisempaa lasten kiusaaminen vai aikuisten kiusaaminen. Myös aikuisten taholta kiusaamiosta esiintyy lasta kohden. Usein tämä saattaa olla epäsuoraa kiusaamista. Mitä sitten tällä tarkoitan?

Kuva: Google
Esimerkiksi:
Koulussa on liikuntatunti. Pelataan jalkapalloa tyttöjen kesken. Valitaan kaksi tyttöä, jotka saavat valita itselleen joukkueen huutamalla rivissä seisovan tytön nimen. Viimeiseksi jää aina, AINA sama muita pyörempi tyttö (nimetään hänet Maijaksi). Kukaan ei halua valita häntä, koska hän on hitaampi kuin muut. Tämä sama juttu tapahtuu koripallossa, jääkiekossa, viestissä ja pesäpallossa. Hän on kuullut kun tytöt kuiskivat, että ei oteta Maijaa kun hän on niin hidas. Maija Kertoo asiasta äidilleen. Äiti juttelee opettajan kanssa ja seuraavalla kerralla Maija saa olla valitsemassa itselleen joukkuetta. Mutta nyt homma kääntyy niin päin että tytöt supisee että ei halua mennä Maijan joukkueeseen, koska se on varmasti huonompi joukkue. Opettaja huomaa tämän. MUTTA ei tee asialle mitään. Tätä jatkui koko peruskoulun ajan.

Maija oli harrastanut kilpauintia ja lopetti sen koska piti itseään liian hitaana. Tosiasiassa Maija oli voittanut uintikilpailuja jo nuorena. Hän ei nimittäin ollut lihava vaan roteva kilpauinnin takia. Hänellä oli lihasta paljon enemmän kuin muilla ikäisillään lapsilla. Hänellä oli myös hartiat. Hänessä oli potentiaalia moneen lajiin.

Onko tämä aikuisten vai lasten kiusaamista? Missä menee raja, kun aikuisen pitää puuttua tilanteeseen? Olisiko opettaja voinut estää jatkuvan liikuntatunti kiusaamiskierteen? Tuleeko Maijasta koskaan liikunnan ystävä? Riittääkö lapselle, että äiti sanoo hänen olevansa nätti vai tuleeko itsetunto isolta osin rakennettua muualta?

Kiusaaminen on yleistä myös työmaailmassa. Ylipainoista ei välttämättä palkata töihin. Tai häntä pidetään tyhmänä. KYLLÄ, tyhmänä! Tästä kirjoittelin joskus aikaisemminkin. Jos ylipainoinen yrittää laihduttaa niin hänelle tokaistaa "Eikö tämä jo riitä" tai tyrkytetään tyrkyttämällä possumunkkia ettei hän varmasti pääse tavoitteeseensa. Tai kaverit lähtee viettämään iltaa "Ai niin mutta maija ei pääse mukaan kun hän on sillä dietillä." Jätetään tahallaan pois porukasta.

Teksti pohjautuu usean vuoden työkokemukseen ylipainoisten PT:nä ja nuoriso-ohjaajana.


Taas joku sai minut kiehahtamaan asiasta! Mutta paras teksti syntyy tunnepurkauksesta ;)

-Niina-
@ptniinanevalainen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...