sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vai että lautasmalli ja ravintosuositukset...

Mä en yhtään ihmettele miksi ihmiset on hyvin sekaisin ravintoasioista! Facebookkia tai nettilehtiä selatessa törmää kokoajan hyvin voimakkaasti kantaansa tyrkyttäviin ravintojuttuihin. Koska mikäkin ravintoguru on sitä mieltä, että oliiviöljyä ei pitäisi käyttää ja koska kala on liian fosforipitoista. Sipseistähän saa syövän ja suklaa pitää terveenä ja kalja menee palautusjuomasta. Mitä kuluttaja tekee kun joku oman elämänsä tai hyvin sponsoroitu ravintoguru näin sanoo? NO USKOO!

Jos voit hyvin, niin se näkyy myös ulospäin! 
Olen nyt jo useamman vuoden tässä seurannut näitä ravintoasioita laihduttajien, kiinteytyjien, fitness urheilijoiden, lasten ja ihan vain kotiäitien ja isien näkökulmasta. Ja voi pieru kun ihmiset on ulkona.

Kotiäidit alkavat seuraamaan fitness urheilijoiden ruokavaliota, vaikka monelle jo pelkästään sipsin, karkin ja pullan pois jättäminen laihduttaisi usean kilon. Kysellään proteiinijauheen perään vaikka salin jälkeen marssitaan palkitsemaan itsensä suklaa muffinssilla tai mäkkäriaterialla. Mediassa haukutaan hiilihydraatit kokonaan ja hehkutetaan rasvan tärkeyttä. Sitten ihmiset syö pelkkää rasvaa Joka ruoalla 2x avocado, kookosöljyä, oliiviöljyä, raakasuklaata ja puolikiloa pähkinöitä ja ihmittelevät miksi voivat hiukan huonosti. Sitten kun sanon asiakkaalle, että voisiko ruokavalioon lisätä hiukan hiilihydraatteja ja kuituja, niin parhaimmillaan he melkein suuttuvat ja kertovat kuinka hiilihydraatit ovat pahasta. Sitten asiakkaan kuitenkin kertovat kuinka ovat odottaneet lääkärille pääsyä useamman viikon vatsavaivojen takia...  Moni kertoo myös syövänsä terveelliseti kotiruokaa, mutta harva myöntää syövänsä reilusti kasviksia. Ja myös unohtavat kertoa paljonko kaloreita menee juomalla alas. Esim. maito, limpparit, mehut... Vai meneekö kenties muka parempia versioita paljon esim. Pepsi maxi tai sokeroimattomat mehut...

Kotihamppari
Itse olen äiti ja arvostan sitä että koko perhe syö monipuolista kotiruokaa (Silloin kun kisakausi ei ole pahimmillaan..). Maitotuotteita käytämme esim. juustoa, pienissä määrin myös rahkaa, jugurttia ja maitoa. Käytämme myös gluteiinia ja viljoja sisältäviä ruokia, koska meillä ei ole allergioita tai sairauksia joka estäisi ne. Näin on tehty jo minun ollessa lapsi. Hedelmiä meillä menee paljon, jo pelkästään lapsen välipalana. Yritän toki mahdollisuuksien mukaan valita aina parhaat vaihtoehdot kaupasta. Suosin lähi- ja luomuruokaa jos sen hinta ei pomppaa pilviin. En ole kokenut voivani huonosti syömämme ruoan takia. Ja kun perheemme ruokavaliota tarkastelee niin kyllähän se aikaslailla lautasmallin ja ravintosuosituksien mukaan menee. Totta kai päivästä riippuen. Miksi hyvää pitäisi muuttaa? Lapsi pyytää välillä salaattia ruoaksi ja välilla makaronilaatikkoa. Äitihän tekee :D Miksi ruoasta nostetaan tänäpäivänä niin iso haloo?

Joka ruoalla ei ole marjoja. Ruokajuomana myös harvemmin maitoa. 
Raskauden jälkeen kun päätin jälleen lähteä liikkeelle ja pudottaa raskauskiloni, niin lisäsin kasviksia ja lähdin 3x viikossa kävely-hölkkä lenkille. Ei mennyt kauaakaan kun ihmiset huomasivat pienentyvän ja sporttisemman ulkomuotoni. Ja voi kyllä, uskokaa tai älkää minä herkuttelin! Rakastan herkkuja. Pidin vain huolen, että kulutukseni lisääntyy ja syön usein ja monipuolisesti. Se ei todellakaan ollut mitään rakettitiedettä.

Tässä myös ihan ok ateria. Leipääkään ei joka aterialla tule syötyä.
(ruokakuvat ovat Täältä)

Jokainen ihminen on yksilö ja yksilölliset erot on hyvä ottaa huomioon. Määrät ovat ratkaisevia ravintoasioissa. On myös iso ero mistä hiilihydraatit ja rasvat omaan ruokavalioonsa hakee. Ja kuinka usein herkuttelee ja millä. Jos olet kerännyt 20kg puolessa vuodessa, niin älä odota että 2kk laihdutus tekisi ihmeitä ja muuttaisi koko elämäsi. Se on vasta alku!

Nyt lähden nauttimaan mukavasta säästä lenkkeille! Muistakaahan käyttää teille suomaanne järkeä lukiessanne ravintoneuvoja netissä.

@ptniinanevalainen
-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...