keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Syömishäiriöt, pussikeittokuurit, jauhodietit, pika laihdutukset, gluteiinittomuus, maidottomuus ja mitä vielä...?

Tiedän että hosasen nyt muurahaispesään ja saan monen "tiedän- kyllä- mikä- on- hyvää- ruokaa" tietäjät vihaiseksi. Ajattelin kuitenkin avata vähän kokemuksia ruokavalioista. En ole ravintoterapeutti. Olen Personal Trainer. Nyt moni voi ajatella että "no niin, hyvin vähän kouluttautunut ravintotietäjä" Suosittelen kuitenkin lukemaan loppuun asti kirjoituksen. En tukeudu "luotettaviin" isojen firmojen rahoittamiin tutkimus tuloksiin. En myöskään usko siihen että kaikille sopii sama ruokavalio. En usko pussikeittokuureihin (mihin moni lääkäri taas tuntuu uskovan, vaikka on ehkä kovasti kouluttautunut). Nyt muistetaan että jollakin voi olla hyvä syy noudattaa jotain tiettyä valiota. Kuitenkin moni noudattaa ruokavaliota vain sen takia että on kuullut kaverilta, että se voi olla hyväksi. Hyvänä esimerkkinä gluteiinittomuus tai maidottomuus. Itse en ole minkään aineen totaalikieltäytyjä. Olen monelle kokeilulle avoin, mutta monikaan trendi juttu ei ole minua vielä vakuuttanut.

Kauppakassin sisällöstä löytyy varmasti maitotuotteita, gluteiinia, lihaa jne...

Hyvinvointibloggaajat ovat myös isossa roolissa siinä mitä ihmiset lähtevät kokeilemaan. Moni kirjoittaa blogia omasta kokemuksesta ja kun bloggarin taustoja ei tunneta, niin emme tiedä esimerkiksi sairastaako hän syömishäiriötä.

HIILARIAAAA! Ei mitään VHH juttuja.
Moni myös diagnosoi itselleen ärtyneensuolenoireyhtymän tai vilja-allergiat tai maitotuotteiden yliherkkyyden. ja tätä kautta lähtee noudattamaan, jotakin ruokavaliota ja sitten ihmetellään miksi vatsa ei toimi. Yleisin syy on että rasvoja ja kuituja tulee omasuunnittelemasta ruokavaliosta aivan liian vähän. Tai unohdetaan juoda vettä. Syödään liikaa proteiinipitoista ruokaa ja paino vain jatkaa nousemistaan tai väsy painaa ja v****taa.  Vitamiinien saanti saattaa jäädä myös liian vähäiseksi yksipuolisen ruokavalion takia.

Tottahan se on että kaupanhyllyiltä löytyy kaikenmoista kuraa. Hyvänä esimerkkinä maitotuotteet. Kaupataan terveellisenä proteiinin lähteenä. Valitset hyllyltä rasvattoman tuotteen ja ajattelet aloittavasi hyvät elämäntavat. Jos tuotetta katsoo tarkemmin niin saattaapi olla että tuotteessa on enemmän sokeria kuin 100g karkkia. Mutta löytyy myös maitotuotteita joita voi mielestäni tarjota hyvällä omalla tunnolla myös lapsilleen. Liika on liikaa myös maitotuotteissa, joten kaksin käsin ei kannata näitä vetää. Valitettavasti kuulen edelleen ihmisistä, jotka melkein elävät maitorahkalla.

Maitoa ja viljoja... Mutta myös soijaa!
Suututimpa taannoin yhden joukkueen huoltajia kun puhuin nuorille maitotuotteiden vähentämisestä kun tuli ilmi, että jotkut syövät joka aterialla maitovalmisteita ja juovat päälle vielä maitoa/piimää. Nuoret tuntuivat ymmärtävän pointtini mutta vanhemmat hyökkäsivät kimppuuni kuin yleiset syyttäjät ja olivat sitä mieltä että kalsiumia tarvitaan nuoren kehityksessä ja sen saa helpoiten maitotuotteista. Mistä muusta sitä nyt sitten voisi saada? Huoh, Tässäpä ei selitys auttanut. Samat vanhemmat ihmettelivät myös miten ihmeessä aikaa riittää laittamaan ruokaa lapsille työpäivänjälkeen... Tämä keskustelu oli ehkä turhauttavin ruoka-aine keskustelu urallani.

Kasviksia
Sitten päätään on nostanut erilaiset jauhodietit. Juo tätä aamulla, päivällä, illalla ja syöt vain kanaa ja parsakaalia niin laihdut. No totta munassa laihdut! Kukaan ei ole vielä uskottavasti selittänyt minulle näiden jauheiden sisältöä ja valmistustapaa saati oikeita terveysvaikutuksia. Tuntuu vain että kaikki puhuu siitä miten kaikki taudit on poissa kun otat näitä ja maksat 100€/kk näistä. Tuntuu että näiden tuotteiden puolestapuhujat kertovat aina samat lauseet aivan kun suoraan käsikirjasta luettuna. En tyrmää näitä, mutta odotan innolla että joku kertoo minulle uskottavasti, miksi näillä valmisteilla kannattaa korvata ateria tai ruoka-aine. Sitten en ymmärrä että miksi 95% asiakkaistani on käynyt läpi yhden tai useamman pikadiettikuurin ja lihonut takaisin tuplana, jos nämä on niin hirveen hyviä kuureja ja näitä kannattaa kokeilla.

Joka tuutista tulee hirveesti ruoka-aine "tietoutta". Kuinka maito on hyvää toisena päivänä ja toisena kamalaa. Sama viljojen kanssa. Tai onko rasva hyväksi. Mitä rasvaa käyttää? Onko kookosöljy hyvää? Kaikkien näiden kysymysten keskellä kuluttaja menee helposti sekaisin ja loppujen lopuksi seilaa viidakossa, jossa ei itsekkään tiedä mikä on oikeasti hyväksi mutta puhuu jokaisen ruoka-aineen puolesta jota vain on kehuttu jossakin.


Edellisestä postauksesta huomaa miten minä syön tällähetkellä ja voin oikein hyvin. En koe jääväni mistään paitsi. Ruokavaliooni mahtuu viljaa, maitotuotteita, kasviksia ja lihaa. Kaikkea kohtuudella. Tykkään toki kokeilla erilaisia juttuja mutta huomaan haluavani aina aikalailla perus-koti-ruokaa. Käytän lisäravinteita mutta tämäkin on tietoinen päätös. Niin kuin totesin. En ole totaalikieltäytyjä. Teen kokoajan tutkimusta itseni kanssa mitä on järkevä käyttää. Ehkä joskus pääsen lisäravinneasiassakin yhtä harmooniseen tilaan kun syömisen kanssa. Oman vaikeuden harmooniaan antaa kisadietti, mutta onneksi nämä asiat ei kosketa normaali Maijaa tai Markkua. kilpaurheilu ja varsinkin fitness on oma lukunsa.

Tämän tekstin kirjoitin tämän blogin innoittamana.

Sitten loppukevennykseen! Janika osallistui kisaan. Hän halusi kuulla treeneistäni enemmän, joten tästä aiheesta teen postauksen ja lähetän myös Janikalle tämän johdosta Jamelan tuotepalkinnon. Palaan voittajalle asian tiimoilta. Kiitos myös muille osallistujille ja sain kivasti vinkkejä mistä voisin jatkossa kirjoitella.

-Niina-

1 kommentti:

  1. Jihuu! Aihe tosiaan kiinnostaa aina, että miten ihmiset treenaa. (Prot varsinkin ).
    Tosi asiaa tämäkin kirjoitus!
    terveisin Janika

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...