sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Nettivalmennus?


Netti on pullollaan hyviä bloggareiden vinkkejä ja purkkien kuvia, kun kannetaan omat ruoat paikasta toiseen. Toiset käyttävät mittoina kourallista tai muuta noin mittaa, toiset taas desejä tai grammoja. Kilpaillaan sillä, miten vihreältä oma annos näyttää instagram kuvissa. Liikunta-alalla käydään kokoajan kilpailua siitä, kenen ruokavalio on parempi ja kenen kyykyt tehokkaimpia. Pyritään saada asiakkaita koukkuun videoilla ja kuvilla, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Olen seurannut tätä kilpajuoksua jo jonkun aikaa ja myös itse osallistunut siihen. Kuluttajat tuntuvat olevan yhtä hämillään kun palveluntuottajat. Jossakin on kuitenkin pakko omia palveluitaan mainostaa. Ala on kuin villilänsi ja kotiäidit yrittävät syödä kuten fitness urheilijat. Monelle tuleekin huono omatunto jo pelkästään makaroonilaatikon syömisestä. Toiset tarvitsevat oikeasti konkreettiset mitat ruoka-annoksille, muuten he eivät ymmärrät annostensa kokoa. Syödään liikaa tai liian vähän. Tarkoitus olisi loppupeleissä oppia syömään oikein ja tarpeeksi. Uskon, että suurin osa valmennuksista on hyviä, mutta miten ne erottuvat sitten toisistaan?

Valmennuksia on joka lähtöön. On voimakasta kehoa, super diettejä, bikini kuntoon kuureja, lisää lihasta ja pilipali juttuja, mutta perusjuttu on kaikissa sama. Syödään "puhtaasti" ja liikutaan. Jokainen valmennus on tekijänsä tapainen. Ne jotka harrastaa fitnestä, tekee fitness juttuja. Ne ketkä harrastaa joogaa, tekee joogajuttuja.

Oman kehonpainoilla tehtävät liikkeet ja valmennukset ovat lisääntyneet paljon, samoin kun toiminnallinen harjoittelu. Ilman, että otan kantaa mikä on paras valmennus, totean vielä uudestaan, että kaikissa on kuitenkin sama perusjuttu. Toiset maksaa 50€/kk, toiset 150€/kk. Mistä kuluttaja löytää sen oman juttunsa? Moni ostaa sen nettivalmennuksen, mutta rahat maksettuaan huomaakin, ettei saa aikaiseksi pelkästään nettiohjeiden avulla yhtään mitään. Toisilla toimii ja hyvä niin!

Itse voisin ostaa nettivalmennuksen, jos tuntisin valmennuksen laatian henkilökohtaisesti. Ohjelmat olisi videoituja ja ruokaa olisi tarpeeksi ja näkisin valmennuksesta klippejä, jo ennen ostopäätöstä. Tärkeää olisi myös se, että saisin henkilökohtaista neuvoa, jos tulisi kysymyksiä. Tiedän vain muutaman palveluntarjoajan, jolla tämä toimii.


Lueskelin juuri liikunta-alan facebook sivustoa missä oli hyvä kysymys.  Se meni kutakuinkin näin:
"Minkä ikäiselle voi myydä nettivalmennuksen ja kuka on vastuussa lapsille tehtävistä nettivalmennuksista?"

Minun mielipiteeni asiaan on se, että alle 18 vuotiaiden vanhempien kanssa on keskusteltava aina, kun asia koskee alaikäistä! Itse en perääni heilauta, jos huoltaja ei ole alkukeskustelussa mukana. Oli häkellyttävää, että jotkut valmentajat olisi ollut valmiita antamaan ruokavalion 13 vuotiaalle ilman huoltajan kanssa käytyä keskustelua. Karvani nousivat myös pystyyn siitä, että annetaan 13 vuotiaan osallistua nettiruokavalio/treeni valmennuksiin. Vaikka ruoka olisi miten vihreää ja oman kehon painolla tehtävää liikuntaa. Tähän on monta syytä. Itse mietin mm. näitä asioita: Harrastaako nuori muutakin liikuntaa? Osaako syödä tarpeeksi monipuolisesti ja ylipäätänsä tarpeeksi, jos liikuntaa tulee muutenkin paljon, ja siihen vielä nettivalmennus päälle. Miten 13vuotiaan minäkuva? Yleensä valmennuksiin liittyy myös jokin keskustelufoorumi, onko ne asiat 13 vuotiaalle tarpeellisia? Miten kehitys, jos ruokavaliossa onkin paljon ruoka-aineita joista ei tykkää, osaako nuori korvata ne toisilla? Käyttääkö nuori omat rahansa tähän salaa, tietääkö vanhemmat? 

Tykkään työskennellä nuorten kanssa ja jutella liikuntaan liittyvistä asioista. Tykkään valmentaa nuoria- ja varsinkin keskittyä ylipaino-ongelmiin. Tämä ryhmä on kokoajan lisääntymään päin. En silti tekisi ruokavaliota nuorelle ilman vanhempien kanssa käytyä keskustelua. Ajatteluni lähtee kuitenkin siitä, että vanhemmat hoitavat sen ruoan sinne jääkaappiin, joten on hyvä puhua myös heille asiasta.

Henkilökohtainen valmennus on mielestäni tehokkain. Se on vain niin, että kun joku seisoo viressä, liikkeet tehdään tehokkaammin ja oikein. Ruokavaliot voi olla grammalleen laskettu, mutta silloin ne on sinulle laskettu ja sinun kanssasi asiasta keskusteltu. Toisille ei sovi mikään ruokavalio, koska esimerkiksi elämäntilanne on sellainen ettei olla oikeasti valmiita mihinkään. Tapellaan vastaan, eikä oteteta opiksi mistään. Toisilla valmennus luistaa kun junan vessa, kun ollaan päästös tehty. Se pysyy yllä kun, joku vähän hengittää niskaan ja kysyy kuulumiset. Toputtelee siinä vaiheessa kun olisit itse vähentämässä ruokaa tai heittämässä hanskoja tiskiin.

Jos haluat treenata ilman valmentajaa tai nettivalmennusta, niin aina on vaihtoehtona treenaakotona.com
Alennuskoodilla: 2223 Saat vuoden hintaan 79€ (norm. 119€)

Toisille sopii nettivalmennus, halutaan puurtaa yksin. Ei toivota ketään viereen, kun ähistään salilla. Halutaan aloittaa projekti kaikessa hiljaiselossaan ja ehkä myöhemmin palkataan, joku auttamaan eteenpäin. Ei ne nettivalmennukset aina ole höpöhöpö juttuja, mutta oman valmennuksen löytäminen taitaakin nettiviidakossa olla se haaste. Sama se on valmentajan palkkaamisessa. Netti on pullollaan, mutta se kenen kanssa kemiat kohtaa on eriasia.

Ihan sama kumpaan päädyt nettivalmennus tai henkilökohtainen valmennus, sinun pitää olla valmis ja vastaanottavainen. Sinulla pitää olla sama ajatusmaailma kun valmentajalla ja tavoitteet kohdata. Jos haluat nostaa rautaa, et voi syödä kun kun marathoonari. Jos halaut laihduttaa, et voi syödä kuin sumopainija. Jos haluat terveellisemmän elämän, kannattaa tutustua kaupan tarjontaan ja oppia tunnistamaan ruokien maut, ilman että hukutat ne kastikkeisiin ja erilaisiin soosseihin. Ennen kaikkea kommunikoi valmentajan kanssa! Tai noudata ohjeita, näillä pääset jo pitkälle.

Tässäpä taas oli mietteitäni kerrakseen!

@ptniinanevalainen
-Niina-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...