maanantai 9. lokakuuta 2017

No, miten sitten laihdutetaan ilman pikadiettiä?

Olen tehnyt töitä diettien, laihdutuksen ja liikunnan parissa jo useita vuosia. Olen itse laihduttanut, dietannut ja urheillut joskus ihan hullunkiilto silmissä. Eikä tässä välttämättä ole mitään väärää. Joskus kuitenkin olen huomannut asiakkaillani syömisen jo lipuvan huolestuttavalle puolelle. Siinävaiheessa kun salaatinlehden kaloreita jo mietitään, niin alkaa olemaan jo aika selvä, että tilanne on lipunut pahaksi. Nyt kirjoitan ihan tavallisesta tallaajasta joka haluaa muutaman kilon pois. Fitness jutut on aina asia erikseen.

Moni sekoittaa laihduttamisen liian helposti pika dietteihin ja fitnessurheilija ruokavalioon ja unohdetaan tietty rentous tekemisestä. Pingotetaan liikaa ja ollaan sitä mieltä, että jos yksi mustikka menee ruokavalion ohi suuhun, niin koko illan ruokailut on pilalla ja silloin on ihan sama syödä vaikka suklaalevy! Kaikki on kuitenkin jo mennyttä! Jos kuulostaa tutulta niin lueppa juttu loppuun. Tälläisellä laihdutuskuurilla on harvoin hyvä lopputulos tai ainakaan pysyvä.

Kun aloitetaan laihduttamaan, niin mielestäni on tärkeintä tehdä päätös aloituksesta. Päätös on usein pidemmän aikavälin suunnitelma, eikä sunnuntaina päätetty "huomenna aloitetaan" pikapäätös. Tälläiset päätökset on usein unohdettu jo keskiviikkona. Sen jälkeen kannattaa miettiä miten päästään toivottuun lopputulokseen. Riittääkö oma tietotaito? Kuka on tukena? Miten töissä, koulussa tai kotona homma toteutetaan? Onko minulla mahdollisuus lisätä liikuntaa? Olenko valmis tähän nyt?


Selailet nettiä ja tilaat jonkun ruokavalion jonkin palvelun kautta ja saat ehkä lisäksi liikuntaohjeet. Hienoa nyt olet valmis aloittamaan 2kk dietin! Mutta oletko oikeasti valmis? Jos et ole ollut,  niin tilanne kaatuu heti kättelyssä tai noudatat pilkun tarkasti ruokavaliota ja kun se loppuu... Mitä sitten?

Toiset punnaavat, laskevat, kirjaavat apilla kaikki syömiset kännykkään ja kieltäytyvät kaikesta. Tämä saattaa riistäytyä käsistä ahmimisena tai kiukkuna läheisiä kohtaan. Huomaat ajattelevasi vain ruokaa ja ystävät jäävät vähemmälle. Tämä ei pitäisi olla tarpeellista jos haluat pitkän aikavälin tuloksi. Jostain on toki kieltäydyttävä ja jos olet aina tottunut tapaamaan ystäviä kaljan merkeissä, niin nyt on aika etsiä uusia kavereita tai ehdottaa vanhoille kavereille elämäntapamuutosta. Miten olisi treffit lenkillä?


Moni palkitsee itsensä myös ruoalla ja "tankkaamisen" jälkeen podetaan huonoa omaatuntoa ja masenutaan kun paino on seuraavana päivänä noussut kaksi kiloa. Nyt kiristetään ruokailua entisestään tai heitetään hanskat tiskiin. Valitettavasti, jos olet tekemässä pitkän aikavälin laihdutusprojektia etkä pikadiettiä, niin et tarvitse fitness urheilijoiden tekemää tankkausta, vaan voit vain päättä pitää rennomman päivän. Ei mitään hiilari-överi- tankkausta. Ruokavalio pitäisi olla suunniteltu niin että "tankkauksia" ei tarvita. Sinun pitäisi kyllä saada ruoasta kaikki tarvitsemasi ravintoaineet. Myös ne hiilihydraatit joka päivä.

Jos silla on pudotettavaa 10-20kiloa ja syöt joka arkipäivä ja ruokavalion tai jonkun suunnitelman mukaan niin viikonloppuna voi sittensyödä vähän vapaammin. Kohtuudella kaikkea. Eikä niin että viikonlopun tullessa silmissä kiiltelee BicMacit, pizzat,pullat ja kilon karkkipussit.
  1. Tee päätös
  2. Mieti miten lopputulos saavutetaan
  3. Älä pingota ja huolehdi muustakin elämästä
  4. Älä vedä viikonloppusin "tankkaus" övereitä
  5. Mieti mistä voit kieltäytyä ja mitä valintoja vosit tehdä ruoan ja liikunnan suhteen
  6. Vaaka voi olla apuna, mutta ei pakkomielle
  7. Kuuntele läheisiä, jos he huolestuvat
  8. Huolestu, jos "syöt itseltäsi salaa"
  9. Pyydä apua jos et osaa/ tai et ole varma miten edetä
  10. Syö tarpeeksi tietyin väliajoin. Älä pihistele. Laihdutus on syömistä!
Paino tippuu usein sykleissä ja varsinkin naisilla kuukautiskierto saattaa heilauttaa lukemaa ylöspäin. Painon hetkellinen nousu ei ole syy heittää rukkasia tiskiin, vaan silloin jatketaan normaalilla ohjeistuksella. Ei ole myöskään mitään järkeä juosta itseään lenkillä henkihieveriin ajatellen putoavia kiloja ja tirisevää rasvaa. Kyllä se ruokavalio pitää ensiksi olla kunnossa. Liian pienillä kaloreilla homma tyssää nopeasti. Parhaimmassa tapauksessa hiukset ja kynnet kärsivät typerästä painonpudotuksesta. Liikunta tukee laihdutusta, mutta ruoalla se työtehdään. Jos olet kasvattanut itseäsi määrätietoisesti ylipainoiseksi, niin kyllä se valitettavasti vaatii määrätietoisuutta myö toiseen suuntaa. Yhtä pitkäjänteistä työtä ja tietoisuutta omasta tekemisestä. Kyllä sinä olet ollut tietoinen että ne karkit ja pullat sinne pakaraan jää, mutta silti olet pistellyt niitä poskeesi.

Netti on laihduttajan ystävä, mutta saattaa muuttua myös viholliseksi. Siinä vaiheessa kun huomaat selaavasi instagramia pakkomielteisesti, voi olla että oma projektisi ajautuu huonoille raiteille. Istagram ja netti on täynnä käsiteltyjä kuvia. Joskus asia kyllä tiedostetaan, mutta silti ihastellaan ja ehkä jopa tavoitellaan epärealistista kauneusihannetta.

Silloin kun hommaa lähdetään toteuttamaan suunnitelmallisesti, järki päässä, niin todennäköisemmin tulokset on pysyvämpiä ja helpompi säilyttää.

Näillä fiiliksillä tähän viikkoon <3
@ptniinanevalainen
-Niina-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...