sunnuntai 7. elokuuta 2016

Pinttyneet tavat

Makuasioistahan ei voi kiistellä. Jotkut asiat saavat kuitenkin veren kiehahtamaan. Hyviä esimerkkejä on näkkileivän voitelu (reikä puoli vai sileempi puoli) tai tuleeko makkara juuston alle vai päälle. Ihmisillä on kuitenkin muitakin pinttyneitä tapoja, joihin ei parane kajota.


Minulla on paljon erilaisia tapoja joista olisi vaikea luopua. Tässäpä muutamia:

  • Aamupuuron sekaan pitää saada raejuustoa, kananmunaa tai proteiinijauhoa. Muuten en syö puuroa.
  • Aamuruuro keitetään kattilassa. Ei tehdä mikrossa tai vedenkeittimellä.
  • Aamupala syödään aina.
  • Kun keskityn työhöni, pystyn vastaamaan vaikka en kuuntele toista, eikä ole mitään hajua mitä se minulle puhuu.
  • Salilla ei voi tehdä kovaa treeniä hiukset auki. 
Mitä useammin toistaa jotakin, sitä varmemmin siitä jää tapa. Esmerkiksi välipalan syöminen. Jos päätät, että syöt sen joka päivä ja syöt sen myös. Niin pian huomaat ottavasi välipalan aina mukaan, ajattelematta edes koko asiaa. Moni totuttaa itsensä siihen, kun lapsi menee nukkumaan niin alkaa ns. aikuisten aika. Kaivetaan salaherkut esille.... Pinttynyt tapa sekin! Tai kahvipulla. Se on ehkä vanhempien ihmisten pinttynyt tapa.


Lapselle on helppo opettaa näitä tapoja, jotka jäävät takaraivoon loppuiäksi. Syödäänkö kotona terveellisesti? Jos ei, niin luultavimmin ei syö lapsi myöhemminkään sen terveellisemmin. Juodaanko kotona limpparia, mehua vai vettä janojuomaksi? Onko kotona ruoka-ajat? Monelta mennään nukkumaan? Kyllä se kasvatus vaan kotoolta lähtee, myös ravitsemuskasvatus ja terveelliset elämäntavat. 

Taannoin juttelin yhden asiakkaani kanssa. Joka on todella ylipainoinen. Pudotellut jo useamman kymmenen kiloa kanssani. Hän kertoi miten vaikeaa on muuttaa omia tapojaan, jotka on juurrutettu jo lapsesta. Aamupalaksi muroja ja mehua. Lounasta ei ole. Väilipalaksi joku suklaapatukka. Päiväruoka syödään klo.18-19 välissä ja silloin syödään koko päivän edestä. 

Ylipainoisimmat asiakkaani kertovat syövänsä1-3x päivässä. Vaikka netti on pullollaan erilaisia ruokatapoja ja suosituksia ja jotkut kumoavat sen, että on ihan sama monta kertaa päivässä syö. Niin ainakin oma kokemukseni syömisestä on se, että syö useasti pieniä aterioita. Tee siitä itsellesi pinttynyt tapa ja opeta tapa myös muulle perheelle. Minkä takia lapselle opetetaan syömään välipala, mutta aikuisena sitä ei enää noudateta? 

Tottakai sillä on suuri merkitys mitä suusta sisään laitetaan, mutta väitän, että jos sinulla ei ole nälkä niin et myöskään ahda suusta sisään ihan kaikkea mitä on tarjolla. Tähän pätee myös se sääntö, ettei nälkäisenä kannata mennä kauppaan. Lapsellekkin opetetaan, että ennen herkkuja kunnonruoka tai masu tulee kipeäksi. Miksi aikuiset ei aina noudata samaa?


Lopuksi hiukan kuulumisiani. Olenkin pitänyt hetken hiljaiseloa. Aijonkin hiljentyä hetkeksi jatkossakin, koska elämässäni alkaa kiireisin kausi hetkeen. Koulu, työharjoittelu, ryhmäliikunnat ja PT työt tulevat viemään syksyllä aikanai. Yritän kirjoitella blogia aina jossakin välissä, joten kannattaa edelleen seurailla minua.

Tälläviikolla olen yrittänyt vielä rentoutua ennen syksyn rykäystä. Menin kampaajallenikin päivän liian aikaisin. Onneksi luottokampaajani Emmi (redpoint) hoiti pääni kuntoon kuitenkin! Ihan superia! Nyt mulla on taas magee pää. Kävin Terho-Tiimin hierojalla. Mikolla. Mikko hiero hartiat, rintakehän ja lavat. Treeni menikin perille taa ihan eritavalla. Taisi olla jo ihan aikakin käydä hierojalla. Johanna teki minulle jalkahoidon ja taas on jalat mahtavassa kunnossa. Pian saa alkaakin jo syksyn kiireet.  

Näillä fiiliksillä kohti tulevaa!
Instagram: @ptniinanevalainen
-Niina-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Viikko lähtöön! Matka kohti Everestiä

Nyt tuntuu, että lähtö koittaa liian äkkiä. Asiakkaiden kanssa on hyvä pöhinä päällä. Ryhmävalmennuksissa on saavutettu mahtavia tuloksia ja...